FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HMI: tribina o hrvatsko-makedonskim povijesnim vezama

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Na hrvatsko-makedonske povijesne vezepodsjetili su Hrvati iz Makedonije na današnjoj tribini u Hrvatskojmatici iseljenika (HMI) održanoj u sklopu "Tjedna Hrvata izMakedonije" što su ga priredili HMI i Zajednica Hrvata u Makedoniji.
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Na hrvatsko-makedonske povijesne veze podsjetili su Hrvati iz Makedonije na današnjoj tribini u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) održanoj u sklopu "Tjedna Hrvata iz Makedonije" što su ga priredili HMI i Zajednica Hrvata u Makedoniji.

U tijeku "Tjedna Hrvata iz Makedonije" od 26. do 29. rujna posjetitelji se mogu upoznati s kulturnim i društvenim životom hrvatske nacionalne zajednice u Makedoniji.

Povijesne veze Hrvata i Makedonaca sustavne su i bogate na područjima kulture, znanosti i umjetnosti, posvjedočili su sudionici današnje tribine Snježana Trojčanec, Ljubomir Brangjolica, Ivan Šišak i Ljljana Kalinić-Ordev.

Istaknuli su kako je "bilo i jest simpatično biti Hrvat u Makedoniji", ali su upozorili da Hrvati u Makedoniji još nisu priznati kao nacionalna manjina. Izrazili su nadu da će se to promijeniti te da će i oni, kao i Makedonci u Hrvatskoj, uskoro steći status nacionalne manjine u skladu s europskim normama. Rekli su da u Makedoniji danas živi oko pet tisuća Hrvata, a po posljednjem popisu stanovništva 2686.

Početci hrvatsko-makedonskih veza sežu još u rani srednji vijek od svetih Ćirila i Metoda koje je papa Ivan Pavao II. proglasio zaštitnicima Europe. Sa sv. Klimentom Ohridskim hrvatski glagoljaši dijele pak skrb za očuvanje glagoljaške baštine, a dubrovački trgovci se u 14. st. stalno nastanjuju na makedonskom području. Stalna opasnost od asimilacije koja je prijetila i hrvatskomu i makedonskomu narodu bila je još jedan razlog njihovu približavanju i podupiranju, što posvjedočuje, primjerice, i potpora što ju je đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer davao makedonskoj kulturi.

Spomenuti su brojni hrvatski umjetnici i znanstvenici koji su svojim djelovanjem pridonijeli makedonskoj kulturi i znanosti, među kojima su maestro Lovro Matačić, pijanist Vladimir Krpan, prvi rektor Sveučilišta u Skoplju Marin Katalinić te liječnici Ivo Glavaš i Veljko Buljan. Da Makedonci ne zaboravljaju njihove zasluge, govori i velika priredba koja je ove godine na Struškim večerima bila posvećena biskupu Strossmayeru.

Ovo je jedanaesta godina da se u Hrvatskoj matici iseljenika neka hrvatska manjina predstavlja u Zagrebu. Tradicionalno pokrovitelj tih priredaba je predsjednik Republike Hrvatske, a ovogodišnju je suorganizirao grad Zagreb.

(Hina) xipet yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙