FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Hrvata iz Makedonije

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić primio jedanas izaslanstvo Hrvata iz Makedonije, koje ga je izvijestilo oprogramu "Tjedna hrvatskih manjina" održana u Hrvatskoj maticiiseljenika, koji je ove godine bio posvećen Hrvatima u Makedoniji.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Hrvata iz Makedonije, koje ga je izvijestilo o programu "Tjedna hrvatskih manjina" održana u Hrvatskoj matici iseljenika, koji je ove godine bio posvećen Hrvatima u Makedoniji.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika Republike, predstavnici Hrvata iz Makedonije sudjelovali su na Forumu hrvatskih manjina, na kojem se raspravljalo o položaju hrvatskih manjina u europskim zemljama.

Gosti iz Makedonije su s predsjednikom Mesićem razgovarali o svojem položaju te su naglasili kako su, iako nemaju status nacionalne manjine, uspješno organizirani te da su 1996. utemeljili Zajednicu Hrvata Makedonije. Dodali su da je temeljna programska zadaća Zajednice očuvati nacionalni identitet i razvijati veze s Hrvatskom i prijateljstvo s makedonskim narodom.

Po prošlom popisu u Makedoniji živi više od 2600 Hrvata. Zajednica je razvila brojne aktivnosti, pa je osim kulturno-umjetničkog rada potaknula osnivanje katedre za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a organizira i tečajeve učenja hrvatskog jezika te izdaje glasilo "Hrvatska riječ".

U izaslanstvu su bili predsjednik Zajednice Hrvata Makedonije Ivan Šišak, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Nikola Jelinčić, koordinator ogranka Zajednice iz Bitole Branko Maretić, voditelj Odjela za hrvatske manjine pri HMI-u Hrvoje Salopek i član Zajednice Ljubomir Brangjolica, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙