FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Atena uvjetuje pristup Makedonije EU-u

RODOS, 14. listopada 2005. (Hina/AFP) - Grčki ministar vanjskihposlova Petros Molyviatis izjavio je u petak u Rodosu da Makedonijaima "svu potporu" Grčke na putu u Europsku uniju, uz uvjet da to učinipod svojim sadašnjim imenom Bivša jugoslavenska republika Makedonija(ARYM).
RODOS, 14. listopada 2005. (Hina/AFP) - Grčki ministar vanjskih poslova Petros Molyviatis izjavio je u petak u Rodosu da Makedonija ima "svu potporu" Grčke na putu u Europsku uniju, uz uvjet da to učini pod svojim sadašnjim imenom Bivša jugoslavenska republika Makedonija (ARYM).

"Što se tiče ARYM-a (FYROM na engleskom), ta zemlja ima svu potporu Grčke" za ulazak u Uniju, kazao je ministar na tiskovnoj konferenciji u prigodi završetka neslužbenog susreta zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Sve zemlje na tom području bez iznimke trebaju ući u Uniju", dodao je ministar, smjerajući na sve države, osim njegove domovine, okupljene u SEECP-u: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Rumunjska, Turska i Srbija i Crna Gora.

Naprotiv, ukoliko Skoplje pokuša ući u Uniju samo s imenom Makedonija, Atena pridržava pravo da "blokira proces", dodaje isti izvor.

Ime Bivše jugoslavenske republike Makedonije razlog je svađe između dviju zemalja od 1991., budući da Grčka odriče svojoj susjedi pravo na ime Makedonija koje drži dijelom svoje povijesne i kulturne baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙