FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Makedonija sumnjiva, u Grčkoj još nije potvrđena ptičja gripa

BRUXELLES/SKOPJE, 19. listopada 2005. (Hina/AP) - Europski dužnosnicipriopćili su u srijedu da postoji sumnja da se ptičja gripa proširilai na Makedoniju, dok u Grčkoj još nije potvrđena ta bolest.
BRUXELLES/SKOPJE, 19. listopada 2005. (Hina/AP) - Europski dužnosnici priopćili su u srijedu da postoji sumnja da se ptičja gripa proširila i na Makedoniju, dok u Grčkoj još nije potvrđena ta bolest.

Uzorci iz Makedonije poslani su na testiranje u posebni europski laboratorij u Velikoj Britaniji, rekao je glasnogovornik europskog povjerenika za zdravstvo Philip Tod na susretu s novinarima.

Makedonske vlasti u srijedu su počele uništavati oko 10.0000 peradi u selu Mogila nedaleko od Bitole, a takva je naredba dana nakon što je jedan od pilića pokazivao čudne simptome.

"Državni veterinarski inspektor dao je naredbu da se pobije sva perad u Mogili i operacija je u tijeku", rekao je gradonačelnik Slavko Veselski.

Što se tiče Grčke, "Komisija još nije primila potvrdu o sumnjivom slučaju ptičje gripe u području Hiosa", kazao je Tod.

"Još uvijek čekamo daljnje testove... koji će biti provedeni u sljedećim tjednima", rekao je, dodajući da se Grčka složila da ostavi na snazi mjere predostrožnosti koje uključuju zabranu transporta živih ptica i peradarskih proizvoda iz sumnjivog područja.

Tod je dodao da će Europska komisija u srijedu poslati stručnjake u Grčku kako bi pomogla u eventualnom identificiranju ptičje gripe.

Bruxelles je također priopćio da bi se zabrana uvoza ptica koja već vrijedi za istočni Sibir mogla proširiti i na druge dijelove Rusije.

"Komisija se priprema proširiti" na druge dijelove Rusije, "zabranu uvoza ptica i perja iz Sibira, u skladu sa situacijom s ptičjom gripom u Rusiji", rekao je Tod.

Ruski mediji prenose u srijedu da su stotine ptica nenadano uginule u regiji južno od Moskve. Ako se potvrdi da su uginule od ptičje gripe, bio bi to prvi slučaj da se smrtonosni virus pojavio u europskom dijelu Rusije, zapadno od Urala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙