FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 14. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

Predsjednici srednjoeuropskih država koji će u petak i subotu sudjelovati u radu Croatia summita, nazočili su u četvrtak navečer u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu predstavi "Jalta, Jalta" u izvedbi ansambla riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Uprizorenje najpoznatijeg hrvatskog musicala burnim su pljeskom pozdravili domaćin zagrebačkog skupa hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegovi kolege iz Albanije Alfred Moisiu, Austrije Heinz Fischer, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović, Češke Vaclav Klaus, Italije Carlo Azeglio Ciampi, Mađarske Laszlo Solyom, Makedonije Branko Crvenkovski te moldavski predsjednik Vladimir Voronin, koji je u Zagreb stigao još u srijedu u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj uoči summita. Predsjednici Bugarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije u Zagreb trebaju stići u petak ujutro, uoči samog početka summita, dok su predsjednici SCG-a Svetozar Marović i Litve Valdas Adamkus, doputovali u Zagreb u četvrtak navečer nakon početka predstave u HNK.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush govorio je u četvrtak američkim vojnicima u Iraku uoči subotnjeg referenduma o novom iračkom ustavu obećavši nastaviti borbu do potpune pobjede nad neprijateljem u toj zemlji. Putem video veze s deset američkih i jednim iračkim vojnikom u Tikritu Bush je kazao da je njihova misija da poraze "nazadnu, mračnu filozofiju" pobunjenika i postave temelje mira. "Dok sam je predsjednik nikad nećemo popustiti, nikad nećemo odustati, nikad nećemo prihvatiti ništa manje od potpune pobjede", rekao je Bush govoreći iz zgrade odmah do Bijele kuće gdje su smješteni uredi njegove administracije. "Važno je da to znate vi i važno je da to zna neprijatelj", dodao je on.

LONDON

Britanski parlament je u četvrtak prihvatio prijedlog vlade kojim se zabranjuje petnaest terorističkih organizacija koje London optužuje da su povezane s al-Qaidom. Tekst koji je prihvaćen po izvanrednom postupku stupit će na snagu u petak. Državni tajnik za unutarnje poslove Hazel Blears izjavio je da se te organizacije "bave terorizmom" i da su povezane s al-Qaidom. Pripadnost, novačenje, financiranje i potpora tim organizacijama smatrat će se kaznenim djelom, na temelju teksta koji su prihvatili zastupnici i lordovi parlamenta u Westminsteru.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je žestoko osudilo najnovije širenje sukoba u Darfuru i ponovno pozvalo strane da poštuju primirje i da ubrzano rade na rješavanju krize. U izjavi koju je pročitao predsjednik, rumunjski veleposlanik u UN-u Mihnea Motoc, Vijeće izražava "veliku zabrinutost" zbog nedavne obnove nasilja "koje čine sve strane" i poziva ih da poštuju svoje obveze sukladno ugovoru o primirju iz N'Djamene od 8. travnja 2004. Vijeće usto izražava zabrinutost zbog utjecaja najnovijeg vala nasilja na humanitarne operacije koje su u tijeku u Darfuru (na zapadu Sudana).

PARIZ

Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovat će u petak u Moskvu gdje će u subotu razgovarati s ruskim čelnicima, izjavio je u četvrtak njezin službeni predstavnik po dolasku u Pariz iz Dušanbea (Tadžikistan). "Sastat će se s predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom", dodao je Sean McCormack za tisak. Šefica američke diplomacije koja se u petak ujutro treba sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem, napustit će Pariz u petak u ranim poslijepodnevnim satima, a noćit će u Moskvi.

WASHINGTON

Američka obavještajna služba CIA će voditi novu tajnu službu zaduženu za nadzor nad svim američkim špijunskim operacijama, objavile su u četvrtak američke vlasti. Nova Nacionalna tajna služba (NCS) će djelovati unutar CIA-e i nadzirati i koordinirati špijunske aktivnosti koje obavljaju ljudi u svih 15 američkih obavještajnih službi. Najnoviji potez dio je napora za reformu američkih obavještajnih službi nakon njihovih propusta oko iračkog oružja masovnog uništavanja i terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Stvaranje nove Nacionalne tajne službe zajednički su objavili nacionalni obavještajni direktor John Negroponte i CIA čiji će direktor Porter Goss biti i upravitelj službe. "Uvjeren sam da će stvaranjem NCS-a američka vlada imati povezanije i istinski nacionalne ljudska obavještajne sposobnosti", rekao je u priopćenju Negroponte objavljujući novu službu.

SALAMANCA

Kubanski državni poglavar Fidel Castro neće doći na 15. latinskoamerički susret na vrhu koji će u petak početi u Salamanci (na zapadu Španjolske), priopćio je u četvrtak navečer španjolski državni tajnik za komunikacije Fernando Moraleda. Španjolske vlasti nisu obrazložile nedolazak kubanskog predsjednika čiji dolazak ni nije bio službeno potvrđen. Fidela Castra i njegova venezuelskog saveznika Huga Chaveza nestrpljivo je očekivalo oko 1.600 akreditiranih novinara. Kubanski predsjednik posljednji je put sudjelovao na latinskoameričkom summitu u Panami 2000.

SKOPJE

Najnoviji prijedlog po kojem bi Republika Makedonija u UN-u umjesto Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM) bila imenovana svojim ustavnim imenom izazvao je različite reakcije u Makedoniji, objavio je u četvrtak skopski dnevni list Vreme. S jedne strane, javnost je zadovoljna priznanjem ustavnog imena, dok je s druge nezadovoljna jer se u prijedlogu isključuje uporaba pridjeva "makedonski" i rješenje je vremenski ograničeno. Prijedlog koji je pripremio posrednik u pregovorima između Makedonije i Grčke u UN-u Mathew Nimetz sadrži Protokol o uporabi imena Makedonije koji bi rezolucijom prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a. Prema Protokolu Republika Makedonija bi koristila ustavno ime kod kuće i u bilateralnim odnosima sa svim zemljama koje su je tako priznale, kao i u međunarodnim organizacijama, dok bi joj se Grčka obraćala sa imenom "Republika Makedonija - Skopje". U oba slučaja ime bi se, osim u Makedoniji, pisalo na latinici i u makedonskoj transkripciji do 2008. godine, a nakon toga i u engleskoj transkripciji. U Protokolu se zatim navodi da bi ovo rješenje vrijedilo do 2021. godine, a nakon toga bilo bi preispitano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙