FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđen virus H5N1 kod labudova uginulih u Hrvatskoj (duža)

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Referentni laboratorij za ptičjugripu u Weybridgeu u Velikoj Britaniji potvrdio je danas da je kodšest labudova s ribnjaka Grudnjak utvrđen visokopatogeni virus H5N1,izvijestio je danas na konferenciji za novinare predstojnik Centra zaperadarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu Vladimir Savić.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Referentni laboratorij za ptičju gripu u Weybridgeu u Velikoj Britaniji potvrdio je danas da je kod šest labudova s ribnjaka Grudnjak utvrđen visokopatogeni virus H5N1, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predstojnik Centra za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu Vladimir Savić.

Nalaz nije veliko iznenađenje jer je potvrdio prošlotjednu pretpostavku da se radi o smrtonosnom virusu H5N1, izjavio je Savić novinarima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Prošloga je petka iz organa šest od 12 uginulih labudova pronađenih na ribnjaku Grudnjak u općini Zdenci izdvojen virus influence ptica H5. Uzorci su odmah upućeni u referentni laboratorij EU-a za ptičju gripu u Weybridgeu.

Savić je danas još jednom apelirao na hrvatske uzgajivače peradi da perad drže u zatvorenom kako virus ne bi prešao s divljih ptica na domaću perad.

Time bi se Hrvatska dovela u apsurdnu situaciju da je bila prva zemlja koja je detektirala virus u divljih ptica, a nije spriječila njegov prijelaz na domaću perad.

"Cijela Europa treba držati perad zatvorenom dok se ne nađe adekvatna strategija", rekao je.

Savić tvrdi da su sve poduzete mjere, makar i drastične, bile opravdane.

Centar za peradarstvo zasad nema novih potvrda ptičje gripe, što pokazuje da su naši stručnjaci "ulovili virus ulaskom u Hrvatsku", kaže Savić.

Virus ptičje gripe je prije dvije godine mutirao i postao smrtonosnim za perad, ali je o mutacijama kod drugih životinja teško govoriti. Ako se mutacija ipak dogodi, najveća je vjerojatnost da će to biti na Dalekom Istoku, "loncu u kojem su se uvijek događale mutacije", ocijenio je Savić.

Predsjednik Kriznog stožera za obranu od ptičje gripe Mate Brstilo najavio je da će se za suzbijanje smrtonosnog virusa primjenjivati iste mjere kao i dosad.

Ako bi bolest izbila među domaćom peradi proglasile bi se zaražene i ugrožene zone. U zaraženoj zoni provodile bi se najrigoroznije mjere u krugu od najmanje tri kilometara.

Ravnatelj zavoda za ornitologiju HAZU-a Dragan Radović izvijestio je da je labud koji je pronađen jučer na ribnjaku Grudnjak bio obilježen prstenom iz Mađarske.

Rekao je da su odmah stupili u kontakt s mađarskim kolegama i danas dobili potvrdu da je labud prstenovan na jezeru Balaton, prije otprilike 40 dana (9. rujna).

To pokazuje da je jato labudova koje je 19. listopada sletjelo na ribnjake Grudnjak i Našice došlo s područja Balatona.

Radović je rekao da su na zagrebačkom jezeru Jarunu trenutno labudovi koji se tu nalaze od ljeta, a dolazak iz drugih dijelova Europe očekuje se u idućih mjesec i pol dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙