FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo: U Hrvatskoj nema ptičje gripe

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - U Republici Hrvatskoj do sada nijeutvrđena ptičja gripa, izvijestilo je u srijedu Ministarstvopoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - U Republici Hrvatskoj do sada nije utvrđena ptičja gripa, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Prema izvješću Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, od 3. do 18. listopada obavljena su laboratorijska pretraživanja na virus ptičje gripe (u okviru pasivnog monitoringa) na 52 lešine različitih vrsta ptica (drozd, kos, čvorak, divlje patke iz uzgoja, batokljun, puran, sjenica, crvendać, grlica, čaplja, paun). Svi rezultati do sada pretraženih lešina negativni su na virus influence, ističe se u priopćenju Ministarstva.

U okviru aktivnog monitoringa pretražene su 23 divlje ptice ulovljene na području Vranskog jezera te šest divljih i pet domaćih pataka s područja Draganića, sve s negativnim rezultatom.

U postupku pretraživanja nalazi se još 25 uzoraka divljih ptica s područja Draganića.

Ministarstvo najavljuje da će se ovaj tjedan program monitoringa provoditi na području Kopačkog rita te na lokacijama triju ribnjačarstava u istočnoj Slavoniji. Donji tok rijeke Neretve bit će također uključen u program pretraživanja krajem ovog tjedna.

Ministarstvo poljoprivede apelira na sve koji dolaze u dodir s divljim pticama (lovci, ornitolozi i dr.) da informacije o neuobičajenom ponašanju i uginuću divljih ptica ili domaće peradi prijave veterinarima ili veterinarskim inspektorima u Veterinarskim uredima u županijama i Gradu Zagrebu.

Upozorava i na mjere održavanja osobne higijene, kao što je pranje ruku, obuće, odjeće i opreme koja je bila u kontaktu s divljim pticama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙