FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema zabrane lova na ptice, predstoji uzimanje uzoraka odstrijeljenih ptica

OSIJEK, 12. listopada 2005. (Hina) - Uprava za lovstvo Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nije donijela zabranulova na ptice jer, kako se doznaje od Roberta Laginje, pomoćnikaministra zaduženog za lovstvo, "za sada nema razloga takvoj mjeri".
OSIJEK, 12. listopada 2005. (Hina) - Uprava za lovstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nije donijela zabranu lova na ptice jer, kako se doznaje od Roberta Laginje, pomoćnika ministra zaduženog za lovstvo, "za sada nema razloga takvoj mjeri".

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić izvijestio je kako "Stožer za obranu od ptičje gripe svakodnevno nadzire situaciju u svijetu i provodi preventivne mjere u Hrvatskoj" dodavši kako će se monitoring ptica obavljati na 20 lokacija, među kojima su parkovi prirode Lonjsko polje, Vransko jezero i Kopački rit.

Od ovoga vikenda kreće akcija uzimanja uzoraka ptica odstrijeljenih u lovu, i to bris ždrijela i izmet, tako da će se "u nedjelju nakon lova uzimati uzorci ptica i proslijediti Veterinarskom institutu u Zagrebu". Na upit znaju li to lovačka društva na terenu, rekao je kako će biti obaviještena. Primjerice, uzorci se neće uzimati u Crnoj mlaki jer je tamo lov inače zabranjen.

Josip Lukaček, potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik LD "Fazan" u Dardi, rekao je kako njihovo lovište ima fazaneriju s oko 2000 fazana te da oni provode redovne mjere zaštite. To znači, kazao je, "veterinarska služba redovne pregledava fazane u fazaneriji kao i svaku nabavu novih fazana". Dodao je kako nemaju nikakve informacije "od državnih tijela zaduženih za prevenciju ptičje gripe" te da očekuju upute.

Press centar za okoliš Hrvatske i Osječki zeleni od Hrvatskog lovačkog saveza i nadležnih državnih tijela zatražit će zabranu lova na ptice jer, kako su izvijestili, "na taj način ptice koje su u preletu, u slučaju da su zaražene, neće ugroziti okoliš bez obzira na informaciju da u Rumunjskoj nije potvrđena ptičja gripa".

Upozorili su na veću opasnost od ptičje gripe na proljeće kada se u ornitološkim rezervatima gnijezdi velik broj ptica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙