FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo: uzorci ptica s Vranskog jezera negativni na virus ptičje gripe

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) Prvi rezultati uzoraka 24 divljeptice s Vranskog jezera bili su negativni na virus ptičje gripe, dokće rezultati ispitivanja 11 uzoraka, uzetih jučer na ribogojilištuDraganić kod Jastrebarskog, biti poznati idućeg tjedna, rečeno je nadanašnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka Stručnogpovjerenstva za praćenje ptičje gripe u Ministarstvu zdravstva.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) Prvi rezultati uzoraka 24 divlje ptice s Vranskog jezera bili su negativni na virus ptičje gripe, dok će rezultati ispitivanja 11 uzoraka, uzetih jučer na ribogojilištu Draganić kod Jastrebarskog, biti poznati idućeg tjedna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka Stručnog povjerenstva za praćenje ptičje gripe u Ministarstvu zdravstva.

Predsjednik povjerenstva Mate Brstilo izjavio je da će se nadzor nad divljim pticama provoditi do 15. prosinca, a bit će nastavljen i na proljeće.

Već dulje vrijeme u tijeku je i tzv. pasivna kontrola domaće peradi - kokoši i pura, čijih je 500 uzetih uzoraka također negativno na virus influence H5N1, rekao je Brstilo.

Ponovio je da u Hrvatskoj nema ptičje gripe, situacija je pod kontrolom pa stoga nema ni razloga za paniku koja se ovih dana pronosi putem medija.

"Nema razloga za apstinenciju ili smanjenu potrošnju bilo koje vrste mesa, posebno peradi. Proizvodnja se odvija po strogo kontroliranim pravilima na visokoj tehnološkoj razini", napomenuo je Brstilo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Željko Baklaić najavio je da će polovicom idućega tjedna početi cijepljenje protiv ljudske gripe, za što je osigurano 560.000 doza cjepiva.

Cjepivo je prilagođeno uobičajenim vrstama virusa koji kod nas cirkuliraju već više godina - virusu A tipa Nova Kaledonija A1N1 i Kalifornija H3N2, te virusu B tipa Šangaj. Cijena cjepiva je 35 kuna.

Cijepiti bi se trebale uobičajene kategorije stanovništva - stariji ljudi, kronični bolesnici te zdravstveni djelatnici.

Epidemiologinja Ira Gjenero Margan podsjetila je da ptičja gripa ne ugrožava opću populaciji ljudi, pa nema restrikcija za putovanja u zemlje gdje se pojavila.

No, putnicima u te zemlje ne preporučuju se posjete farmama za uzgoj ptica i tržnicama gdje se prodaju žive ptice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙