FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić: ptičja gripa samo u ekstremnim slučajevima može prijeći na ljude

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Ptičja gripa je bolest ptica isamo u ekstremnim slučajevima može prijeći na ljude, istaknuo je danasministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić na HDZ-ovojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Ptičja gripa je bolest ptica i samo u ekstremnim slučajevima može prijeći na ljude, istaknuo je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić na HDZ-ovoj konferenciji za novinare.

Na neformalnom sastanku ministara Europske unije, održanom prošloga tjedna u Velikoj Britaniji, zaključeno je da je rizik od pandemije vrlo mali, a zemlje EU osnovale su koordinaciju kako bi primjereno reagirale na pojavu ptičje gripe, podsjetio je Ljubičić.

U Mađarskoj je proizvedeno cjepivo i pratimo početna klinička ispitivanja, kazao je Ljubičić dodavši kako očekuje da će se cjepivo vrlo brzo nakon registracije naći i u Hrvatskoj.

Cjepivo će biti namijenjeno visokorizičnim osobama koje rade s peradi i pticama, poput veterinara i uzgajivača peradi, rekao je ministar. Napomenuo je da je izrađen nacionalni strateški plan usklađen s drugim europskim zemljama.

Ljubičić je govorio i o nacionalnoj strategiji zdravstvene reforme koja će obuhvatiti sustave primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Posebno je naglasio važnost reorganizacije službe hitne medicinske pomoći, jer se taj vitalni segment zdravstva ne smije prepustiti jedinicama lokalne samouprave.

Služba hitne medicinske pomoći treba biti ustrojena po uzoru na zemlje EU s jedinstvenim slijedom zapovjedne strukture i standardnom kvalitetom usluge u svakom dijelu zemlje.

Ministar je upozorio na nedostatak liječnika pedijatara i ginekologa u zdravstvenom sustavu, jer se s postojećim kadrom ne može postići dobra kvaliteta zdravstvene usluge.

Najavio je nabavu nove medicinske opreme i zamjenu starije od osam godina, jer se na njoj ne može graditi standardizacija sustava.

Također je najavio izgradnju novih i dogradnju postojećih bolničkih objekata. U Dubrovniku se dograđuje odjel patologije i citologije, a planira se i nabava barkomore, dok se u Splitu očekuje početak izgradnje novog rodilišta.

Planira se i otvaranje dvaju odjela kardijalne kirurgije u Osijeku i Splitu, te izgradnja onkološkog centra u Osijeku, kazao je Ljubičić.

Izvijestio je da u siječnju iduće godine započinje realizacija projekta informatizacije zdravstva.

Reagirajući na napis u novom broju tjednika Nacional da su lijekovi u Hrvatskoj tri puta skuplji nego u inozemstvu, Ljubičić je ustvrdio da su cijene lijekova u našoj zemlji među najnižima u Europi, a utvrđuju se prema rigoroznom pravilniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙