FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pavić: Hrvatska redovito obavještava EU o pojavi bolesti zajedničkih ljudima i životinjama

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede išumarstva i Povjerenstvo za praćenje ptičje gripe u stalnom sukontaktu s Međunarodnim uredom za epizootije u Parizu, preko kojegaidu sve službene obavijesti i prijave svake pojave bolesti zajedničkeljudima i životinjama, izjavio je danas Hini glasnogovornikMinistarstva Mladen Pavić.
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i Povjerenstvo za praćenje ptičje gripe u stalnom su kontaktu s Međunarodnim uredom za epizootije u Parizu, preko kojega idu sve službene obavijesti i prijave svake pojave bolesti zajedničke ljudima i životinjama, izjavio je danas Hini glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić.

Glasnogovornik Europske komisije za zdravstvo Philip Tod izjavio je danas da Hrvatska mora što prije provesti testove na pronađenim mrtvim pticama kako bi se utvrdilo je li riječ o pojavi ptičje gripe.

Pavić odgovara da je Hrvatska monitoring ptica počela samoinicijativno, provodi ga već drugu godinu i u stalnom je kontaktu sa svim institucijama Europske unije koje se bave tom problematikom.

Dosad je svih 500 ispitanih uzoraka domaće peradi bilo negativno na virus ptičje gripe, kao i svi uzorci divljih ptica s Vranskog jezera.

Pavić ističe da građani u posljednje vrijeme pojačano zovu i prijavljuju mrtve ptice na koje nailaze.

Tako su na ispitivanje u Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta poslana četiri mrtva čvorka, pronađena u subotu ujutro u Sesvetskim selima, te tri mrtve ptice prijavljene u Puli.

Pavić drži da su te ptice najvjerojatnije uginule iz drugih razloga - moguće je da su ubijene ili su uginule zbog zalijetanja u kuće i neke druge prepreke.

Rezultati tih testiranja bit će poznati za otprilike pet dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙