FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Bosanac nastavila svjedočiti o napadima na vukovarsku bolnicu

DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Dr. Vesna Bosanac, prvi svjedokoptužbe na haškom suđenju bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, MiroslavuRadiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima za ratne zločine uVukovaru 1991., u srijedu je nastavila iskaz o topničkim napadima JNAna vukovarsku bolnicu i apelima koje je upućivala europskimpromatračima i državnicima da ih zaustave.
DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Dr. Vesna Bosanac, prvi svjedok optužbe na haškom suđenju bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima za ratne zločine u Vukovaru 1991., u srijedu je nastavila iskaz o topničkim napadima JNA na vukovarsku bolnicu i apelima koje je upućivala europskim promatračima i državnicima da ih zaustave.

Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice koja tu dužnost obnaša i danas, svjedočila je o posljednja dva tjedna uoči pada obrane grada 18. studenoga 1991., kada je Vukovar već bio u ruševinama, a bolnica svakog dana izložena sve težim napadima iz tenkova, topova, minobacača i bombardiranju iz zraka.

Dana 3. studenoga u fax poruci Hrvatskom uredu pri Europskoj promatračkoj misiji (ECMM) u Zagrebu, Bosanac je izvijestila: "U bolnici je 350 ranjenika i bolesnika, situacija je kritična, zalihe lijekova su potrošene, očajni smo i tražimo pomoć'', citirao je poruku tužitelj Marks Moore.

Na njegovo traženje, svjedokinja je rekla da je od tog broja bilo ''65 do 70 posto civila'', dok su ostalo bili ranjeni pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) i policije.

Precizirala je da su civili najčešće ranjavani od granata i bombi dok su iz skloništa izlazili po vodu ili popraviti oštećene krovove, završavajući sa ''stravičnim ozlijedama i amputacijama ekstremiteta'', dok su hrvatski branitelji uglavnom dolazili u bolnicu s prostrijelnim ranama.

Na pitanje tužitelja jesu li hrvatske snage koristile bolnicu u vojne svrhe, Bosanac je kategorično odgovorila da ''nisu, jer je ona stalno bila u bolnici i obilazila je, te bi sigurno to znala ili čula''.

Tužitelj je kao dokaz uveo apel Vesne Bosanac upućen 4. studenoga ECMM i tada vodećim europskim političarima, njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu, britanskom premijeru Johnu Mayoru, mirovnom posredniku lordu Carringtonu i drugima, u kojem je tražila da ''prestane rat u Vukovaru, bombardiranje bolnice i ubijanje civila''.

''Cijeli grad živi pod zemljom, u podrumima i skloništima'', upozorila je europske političare.

Svjedokinja je ispričala i kako je više puta slala fax poruke i telefonirala generalu JNA Andriji Rašeti, koji je u Zagrebu pregovarao s hrvatskom Vladom, bezuspješno tražeći prekid vatre, a tužitelj je uveo kao dokaz i njezin fax Rašeti koji su supotpisala i trojica vojnika JNA, liječena u vukovarskoj bolnici.

''Mislila sam da će Rašeta, ako ne vjeruje meni, povjerovati svojim vojnicima'', objasnila je svjedokinja.

Dr. Bosanac je svjedočila i o poruci upućenoj međunarodnoj misiji UN-a u kojoj je upozorila da JNA u napadima na Vukovar koristi i kemijsko oružje, bojne otrove, bombe koje su ispuštale plin i stvarale maglu i fosforne bombe.

Na upit o dokazima, kazala je kako su u bolnici sačuvani dijelovi bombe koje je ispuštala plin, te čizme i odjeće žrtve koja je stradala od fosforne bombe.

Tužitelj je rekao da će svjedočenje Bosanac zbog bolova koje trpi od ozlijede gležnja danas biti skraćeno i nastavljeno u četvrtak. Svjedokinja je u sudnicu uvedena u invalidskim kolicima.

Mrkšića (58), Šljivančanina (52) i Radića (43) optužnica u osam točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, mučenja te okrutnog i nehumanog postupanja. Prvotne optužnica protiv njih podignuta je još 7. studenoga 1995., a sudi im se prema trećoj objedinjenoj i izmijenjenoj optužnici od 15. studenoga 2004. Optužbe se odnose na zatočenje, mučenje i ubojstvo najmanje 264 ranjenika, bolesnika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙