FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelj pozvao suce da uvaže Bralino priznanje krivnje i kajanje

DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Priznanjem pune osobneodgovornosti za sve zločine koje je počinio, uključujuči i one za kojetužitelji nisu imali dokaza, te dubokim i aktivnim kajanjem, MiroslavBralo Cicko pridonio je pomirbi zajednica u srednjoj Bosni, kazao je učetvrtak na Haškom sudu (ICTY) njegov branitelj i pozvao sudsko vijećeda to uzme u obzir kod određivanja kazne.
DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Priznanjem pune osobne odgovornosti za sve zločine koje je počinio, uključujuči i one za koje tužitelji nisu imali dokaza, te dubokim i aktivnim kajanjem, Miroslav Bralo Cicko pridonio je pomirbi zajednica u srednjoj Bosni, kazao je u četvrtak na Haškom sudu (ICTY) njegov branitelj i pozvao sudsko vijeće da to uzme u obzir kod određivanja kazne.

''Moj klijent je u potpunosti priznao osobnu odgovornost za sve što je učinio, što je bez presedana. Njegovo duboko, dugotrajno i aktivno kajanje suci trebaju uzeti u obzir'', kazao je britanski odvjetnik Jonathan Cooper, branitelj Miroslava Brale Cicka na raspravi o visini kazne.

Cooper nije osporavao težinu zločina niti je tražio određenu kaznu, već je pozvao suce da uzmu u obzir da je njegov branjenik bezuvjetno priznao krivnju, bez nagodbe s Tužiteljstvom, što je ocijenio postupkom značajnim za ''pomirbu zajednica i pojedinaca''.

Na temelju srpanjskog priznanja krivnje za ratne zločine nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima, raspravno vijeće ga je danas proglasilo krivim po svih osam točaka optužnice za progon, ubojstva, mučenje, silovanje, nečovječno postupanje i pritvaranje civila.

"Ono što učinili bilo je toliko grozno, uključujući tu i druge, a pokušavao sam biti ponosan na to što smo činili, uspješan vojnik. Danas se svega toga sramim, sramim se onoga što sam činio. Bio sam prisutan kada su žene i djeca pokošeni puškom ispred mene. U tom trenutku je onaj dobar vojnik u meni zašutio'', naveo je Bralo u izjavi koju je citirao Cooper.

Također je kazao kako se želi ''osobno ispričati svim žrtvama i njihovim obiteljima u svoje ime i ime svojih suboraca''.

Svojim stavom Bralo se udaljio od haške kulture isprika za zločine, ocijenio je branitelj dokazujući iskrenost njegovog kajanja činjenicom da je sam dopunio optužnicu protiv sebe otkrivajući tužiteljima pojedinosti i dokaze koje nisu imali, za najtežu točku optužnice - zločin progona, zbog uloge u Ahmićima.

Cooper je u sudnici pročitao poruku dvojice preživjelih iz Ahmića, u kojima oni navode kako im je ''Bralo pomogao da pronađu mir jer je prvi koji je otišao u Haag da prizna krivnju, što je moralan čin koji značajno pridonosi pomirbi''.

''Pozivamo suce da budu svjesni budućnosti kod odmjeravanja kazne, kao i ovih dviju izjava iz srca ranjene zajednice. Kazna koja bi uzela u obzir očigledno i aktivno kajanje Brale bila bi poruka nade i ohrabrenja i optuženima i žrtvama da Haški sud pridaje veliki značaj obnovi dobrih odnosa i zajednica i pojedinaca'', rekao je branitelj Cooper.

Bralo je 1993., kao 25-godišnjak, bio pripadnik specijalne postrojbe HVO-a ''Đokeri'', koja je sudjelovala u napadu na Ahmiće kod Viteza, 16. travnja 1993., kada je ubijeno 116 Bošnjaka.

Branitelj je također istaknuo dobar karakter optuženog te rekao da je ''korišten od strane svojih nadređenih kao oruđe rata, pod stalnom prijetnjom da će biti vraćen u zatvor''.

Koristili su ga da počini zločine i silovanja, plašili su s njim ljude u rovovima, navodili da čini kaznena djela, kazao je.

Ukazao je i na njegov pokušaj dobrovoljne predaje SFOR-u 1997. kada je odbijen jer nije bio na popisu ICTY-a, ali su dokumenti koje je donio korišteni u drugim predmetima.

Tužitelj je na današnjoj raspravi zatražio kaznu koje će osigurati da Bralo najmanje 25 godina provede u zatvoru, što je izazvalo čuđenje sudaca zbog neuobičajenosti u praksi ICTY-a, dok je branitelj Cooper ocjenio kako bi to tražilo kaznu od ''40 do 50 godina zatvora'', obzirom da se osuđenici ICTY-a oslobađaju nakon što odsluže 2/3 kazne.

Predsjedavajući sudac Iain Bonomy najavio je da će vijeće odluku o kazni donijeti što je moguće prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙