FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: McNair najavio kazneni progon Jelavića; očekuje i optužbe u Hrvatskoj

SARAJEVO,26. listopada(Hina) - Bivši član Predsjedništva BiH AnteJelavić uskoro će se pred hrvatskim pravosuđem suočiti s novimoptužbama za zloporabe povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke", anajavio je kanadski tužitelj John McNair, koji je na čelu posebnogodjela Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranogkriminala i korupcije.
SARAJEVO,26. listopada(Hina) - Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić uskoro će se pred hrvatskim pravosuđem suočiti s novim optužbama za zloporabe povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke", a najavio je kanadski tužitelj John McNair, koji je na čelu posebnog odjela Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", McNair je pojasnio kako takva informacija dolazi nakon susreta državnog tužitelja BiH Marinka Jurčevića i glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Mladena Bajića, prošloga tjedna u Mostaru.

Potvrdivši kako je osobno spreman pomoći hrvatskom pravosuđu u pokretanju novog postupka protiv Jelavića, koji je u BiH već osuđen na deset godina zatvora, McNair je rekao kako očekuje da bi se pod optužbom mogli naći i neki bivši suradnici nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, poput Ljube Ćesića Rojsa.

"Zasigurno postoje stvari koje oni (Hrvatska) žele istražiti u vezi s Jelavićem i njegovim suradnicima u slučaju 'Hercegovačka banka'. Jer nekoliko njegovih suradnika, uključujući Ivana Medića, Ivana Azinovića i Ljubu Ćesića Rojsa, boravi u Hrvatskoj i njezini su državljani", kazao je kanadski tužitelj.

On je dodao kako osobno nije imao priliku vidjeti dokumente o "Hercegovačkoj banci" što ih je Hrvatska prije dvije godine ustupila pravosuđu BiH.

McNair je pojasnio kako istraga i eventualno pokretanje postupka u Hrvatskoj neće dovesti u pitanje presudu koja je Jelaviću već izrečena u BiH.

Također je potvrdio kako BiH neće odustati od kaznenog progona Jelavića i nastojanja da se osigura da on kaznu služi u zemlji u kojoj je i osuđen.

"Preuranjeno je govoriti o tome bi li Jelavić mogao služiti kaznu izvan ove države. Mi još nismo odlučili to zatražiti od Hrvatske", kazao je McNair.

(Hina) xrm ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙