FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na suđenju Jelaviću završna riječ tužitelja

SARAJEVO, 26. rujna 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članuPredsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da jeposredstvom računa Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjerisredstava što ih je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, uponedjeljak je završnu riječ dao tužitelj John McNair koji je rekao daje odustao od nekoliko točaka optužnice no to nije obrazložio.
SARAJEVO, 26. rujna 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da je posredstvom računa Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri sredstava što ih je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u ponedjeljak je završnu riječ dao tužitelj John McNair koji je rekao da je odustao od nekoliko točaka optužnice no to nije obrazložio.

Tužitelj McNair je u višesatnom iskazu izjavio da je Jelavić kao ministar obrane Federacije BiH 1997. i 1998. g. zlorabio položaj radi privatnog bogaćenja.

"Jelavić kao ministar obrane Federacije BiH nije bio daleko od trošenja oko milijardu kuna godišnje što ih je Hrvatska slala u BiH", rekao je McNair. Po njegovim riječima Jelavić je novce pristigle iz RH usmjeravao u hercegovačku franjevačku provinciju te u više poduzeća kako bi im se omogućila kupnja dionica Hercegovačke banke tim novcima, što je po McNairovom tumačenju nezakonito.

McNair je rekao da je poduzeće "Jambo Metkovići" očit primjer manipulacije sredstvima koja su u Mostar dolazila iz Hrvatske. Poduzeće "Jambo Metkovići" je, po McNairovom objašnjenju, iz Mostara dobivalo više novaca nego što je bio stvarni opseg poslova te tvrtke, a zauzvrat je ona u Mostar isporučivala prehrambene proizvode i luksuzna vozila.

"Jelavić je uspostavio sustav po kojem je hrvatska sastavnica Ministarstva obrane BiH funkcionirala kao vlada unutar federalne vlade", rekao je McNair, dodavši kako bi ovaj sudski postupak trebao biti ilustracija korumpiranosti visokih državnih dužnosnika u BiH.

McNair je također rekao da su sredstva koja su iz Hrvatske stizala u Mostar miješana sa sredstvima iz proračuna Federacije BiH radi lakšeg manipuliranja i kako se izrazio, "gubljenja identiteta novca".

Za utorak je najavljena završna riječ Jelavićeva branitelja, odvjetnika Dragana Barbarića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙