FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blago jačanje američkih blue-chip dionica, tehnološke pod pritiskom

NEW YORK, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Umjereno olakšanje u utorakna američkim burzama nakon što predsjednik američke središnje bankeFed Alan Greenspan nije izravno govorio o izgledima za kamatne stopepotaknulo je blagi rast cijena blue-chip dionica, dok su tehnološkebilježile gubitke zbog snižavanja rejtinga proizvođačima čipova.
NEW YORK, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Umjereno olakšanje u utorak na američkim burzama nakon što predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan nije izravno govorio o izgledima za kamatne stope potaknulo je blagi rast cijena blue-chip dionica, dok su tehnološke bilježile gubitke zbog snižavanja rejtinga proizvođačima čipova.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,12 posto, na 10.456 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,24 posto, na 2.116 bodova.

J.P.Morgan snizio je investicijski rejting dionica proizvođača čipova, što je spustilo cijene u tome sektoru za prosječno 1,2 posto.

Nasuprot tome, dionica Beoinga nastavila je rasti, ojačavši više od pet posto nakon što je taj proizvođač zrakoplova tijekom vikenda postigao dogovor sa sindikatima o kolektivnom ugovoru.

Greenspan je kazao na jednoj gospodarskoj konferenciji u Chicagu da će cijene nekretnina postojano padati nakon dugačkog razdoblja visokorizičnih kupovina na tome tržištu te da će fleksibilno gospodarstvo bolje pretrpjeti taj neizbježni udarac.

"Njegov govor zaista je bio usredotočen na nekretnine. No, opet, ako njegove izjave uzrokuju da se nešto kapitala povuče s tržišta nekretnina, a nešto s kreditnog tržišta, gdje će kapital ići? Vjerojatno na tržište dionica", smatra Tim Ghriskey, iz Solaris Asset Managementa.

Lošiji od očekivanja indeks povjerenja američkih potrošača za rujan, koji se spustio sa 105,5 na 86,6 indeksnih bodova, pogodio je cijene dionica. Međutim, pad cijene barela nafte na njujorškom tržištu za 75 centi, na 65,07 dolara potaknuo je jačanje cijena industrijskih dionica, senzitivnih na više energetske troškove.

Na europskim burzama cijene dionica blago su oslabile s najviših razina u zadnjih 40 mjeseci, pritisnute strahovima od daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike i oštrog pada povjerenja američkih potrošača. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,11 posto, na 5.447 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,65 posto, na 4.966 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙