FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene američkih dionica klize zbog potencijalnog jačanja inflacije

NEW YORK, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama i učetvrtak je nastavljeno klizanje cijena blue-chip dionica započetoprije tjedan dana, kako dužnosnici američke središnje banke Fedodašilju oprezne izjave o inflaciji, pojačavajući očekivanja da ćekamatne stope nastaviti rasti.
NEW YORK, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama i u četvrtak je nastavljeno klizanje cijena blue-chip dionica započeto prije tjedan dana, kako dužnosnici američke središnje banke Fed odašilju oprezne izjave o inflaciji, pojačavajući očekivanja da će kamatne stope nastaviti rasti.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,3 posto, na 10.287 bodova. Tehnološki Nasdaq izgubio je 0,9 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.084 boda.

Najveće gubitnice bile su dionice naftnih kompanija poput Exxon Mobila i Chevrona, kako su cijene nafte na njujorškom tržištu korigirane na najnižu razinu u zadnjih dva mjeseca, tako prekinuvši uzlet započet nakon razaranja izazvanih uraganima.

Tijekom trgovanja značajnije su potonule i cijene dionica tehnoloških kompanija, poput Della, zbog zabrinutosti ulagača da bi te dionice povezane sa snažnim rastom mogle biti najviše pogođene daljnjim rastom kamatnih stopa u SAD-u.

"Ulagači su zabrinuti da bi Fed mogao nastaviti podizati kamatne stope, pa prodaju one dionice senzitivne na promjene u stopama gospodarskog rasta", rekao je Ray Rund, izvršni direktor i čelnik istraživanja pri Shaker Investmentsu.

Dionice su nastavile redati gubitke započete posljednjih nekoliko dana nakon što je predsjednik podružnice Feda u Dallasu Richard Fisher izjavio da je temeljna stopa inflacije blizu vrhunca prihvatljivog raspona, signalizirajući tako novo zaoštravanje monetarne politike, kao što je to ranije ovoga tjedna učinilo još nekoliko njegovih kolega.

Ulagači s nestrpljenjem očekuju i najnoviji podatak o zaposlenosti u SAD-u, koji bi trebao biti objavljen u petak. Ekonomisti predviđaju da bi u rujnu trebalo biti izgubljeno 143.000 radnih mjesta više nego što se ranije očekivalo zbog posljedica uragana Rite i Katrine na američko gospodarstvo.

Na europskim burzama cijene dionica zabilježile su svoj najveći pad od 7. srpnja kada je izveden teroristički napad na London, budući ulagače zbrinjava očekivani daljnji rast kamatnih stopa, dok pad cijena nafte pritišće energetske dionice. Londonski Ftse indeks spustio se za više od jedan posto, na 5.372 boda. Za toliko je oslabio i frankfurtski DAX, završivši poslovanje na 5.017 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙