FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi porast vrijednosti američkih indeksa

NEW YORK, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkimburzama u ponedjeljak su blago porasle uslijed novog skoka cijenanafte što je rezultiralo dobicima u energetskom sektoru, a međuvodećim dobitnicama bila je i dionica Boeinga.
NEW YORK, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim burzama u ponedjeljak su blago porasle uslijed novog skoka cijena nafte što je rezultiralo dobicima u energetskom sektoru, a među vodećim dobitnicama bila je i dionica Boeinga.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,2 posto, na 10.443 bodova. Za toliko je ojačao i tehnološki Nasdaq, završivši poslovanje na 2.121 bod.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskočio je u ponedjeljak 2,5 posto, na 65,82 dolara uslijed šteta na naftnim postrojenjima u Meksičkom zaljevu uzrokovanih uraganima Katrinom i Ritom. To je potaknulo jačanje dionica energetskih kompanija u prosjeku za dva posto, pri čemu je dionica najveće naftne kompanije po tržišnoj kapitalizaciji u svijetu Exxon Mobilea poskupjela jedan posto.

Ipak, novo poskupljenje nafte povećalo je zabrinutosti oko učinka skupog goriva na gospodarstvo. Stoga su dionice industrijskih proizvođača senzitivnih na oscilacije cijena goriva izgubile na cijeni. Tako je dionica proizvođača aluminija Alcoe potonula gotovo jedan posto.

"Primarni katalizator na tržištu i nadalje je energetika", ocijenio je Anthony Chan, ekonomist JPMorgan Asset Managementa.

Među vodećim pojedinačnim dobitnicama ističe se dionica proizvođača zrakoplova Boeing, koja je poskupjela 2,3 posto nakon objave da je postigla sporazum s radnicima oko novog kolektivnog ugovora, čime su stvoreni uvjeti za prestanak 25-dnevnog štrajka.

Među ostalim dobitnicama ističu se i dionice osiguravatelja, koje su se oporavile nakon što se pokazalo da štete od uragana Rite nisu bile toliko velike koliko se prvotno očekivalo.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su nove najviše razine u zadnjih 40 mjeseci, ponajprije zahvaljujući rastu cijena dionica automobilskih kompanija. Londonski Ftse indeks porastao je 0,7 posto, na 5.453 boda, a tijekom dana dosegnuo je i 5.456,9 bodova, najvišu razinu od kraja kolovoza 2001. Frankfurtski DAX ojačao je 2,4 posto, na 4.998 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙