FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veće narudžbe trajnih dobara potaknule rast cijena blue-chip dionica

NEW YORK, 29. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Porast narudžbi trajnihdobara američkoj industriji u kolovozu potaknuo je dobro raspoloženjena američkim burzama u srijedu, ojačavši cijene blue-chip dionica, noskupa nafta i nadalje je u fokusu ulagača.
NEW YORK, 29. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Porast narudžbi trajnih dobara američkoj industriji u kolovozu potaknuo je dobro raspoloženje na američkim burzama u srijedu, ojačavši cijene blue-chip dionica, no skupa nafta i nadalje je u fokusu ulagača.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,16 posto, na 10.473 boda. Tehnološki Nasdaq gotovo se i nije mijenjao završivši poslovanje na 2.115 bodova.

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je o skoku narudžbi trajnih dobara američkoj industriji u kolovozu za 3,3 posto na mjesečnoj razini, mnogo više od 0,8 posto koliko se očekivalo.

"Dobra je vijest da su narudžbe trajnih dobara bolje od očekivanja, no ipak budući je riječ o kolovozu taj podatak nema veliku težinu. Tržište muči razina cijena nafte te izgledi za gospodarskim rastom, unatoč dobrim narudžbama", kazao je Hugh Johnson, iz Johnson Illington Advisorsa.

Barel nafte na njujorškom tržištu ojačao je u srijedu 1,3 dolara, na 66,35 dolara. To je potaknulo korekciju cijena industrijskih dionica, poput Caterpillara i 3M-a, senzitivnih na više energetske troškove.

Među većim gubitnicama, međutim, ističe se dionica računalne kompanije Apple, koja je oslabila 4,4 posto, pogodivši raspoloženje na Nasdaq tržištu. Ta je kompanija, naime, priznala da neko od njezinih digitalnih uređaja imaju problema s monitorima.

Cijene europskih dionica završile su u četvrtak na novim najvišim razinama u zadnjih 40 mjeseci, predvođene skokom cijene dionice automobilskog koncerna DaimlerChryslera. Frankfurtski DAX tako je ojačao 1,7 posto, na 5.048 bodova, premašivši 5.000 bodova po prvi puta u zadnje tri i pol godine. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,9 posto, na 5.494 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙