FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjava Komisije "Justitia et pax" o projektu "Družba Adria"

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Komisija "Justitia et Pax"Hrvatske biskupske konferencije uputila je apel hrvatskim vlastima ihrvatskoj javnosti u kojem ističe kako očekuje da hrvatske vlastiprekinu stanje neizvjesnosti i nezakonitosti glede potencijalno veomaopasnog projekta "Družba Adria" tako da odustane od njega i objave tohrvatskoj javnosti i stranim partnerima.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Komisija "Justitia et Pax" Hrvatske biskupske konferencije uputila je apel hrvatskim vlastima i hrvatskoj javnosti u kojem ističe kako očekuje da hrvatske vlasti prekinu stanje neizvjesnosti i nezakonitosti glede potencijalno veoma opasnog projekta "Družba Adria" tako da odustane od njega i objave to hrvatskoj javnosti i stranim partnerima.

Komisija "Justitia et pax" u danas objavljenoj Izjavi o projektu "Družba Adria" izražava zabrinutost i negodovanje zbog stanja pravne i građanske nesigurnosti, koju već pune tri godine održava taj projekt izvoza visoko-sumporne sibirske nafte kroz hrvatski naftovod (Janaf) i luku Omišalj.

Konstatira da su zakonski rokovi za ocjenu stručne utemeljenosti i potpunosti Studije utjecaja na okoliš tog projekta već više puta prekršeni te izražava zabrinutost zbog nerazumljive dobrohotnosti prema inicijatoru tog projekta, javnoj tvrtki Janaf, kojoj se već dva puta dopušta popravljanje i dorada navedene Studije.

Tu izvan-pravnu popustljivost vlasti dodatno pogoršava činjenica da Republika Hrvatska, zemlja-kandidat za Europsku uniju, u ovom slučaju ne poštuje ni preporuke EU o prijevozu nafte kopnenim putem - a ne morem, niti propise EU o procjeni utjecaja na okoliš, a posebno ne međunarodne i europske konvencije, koje je prihvatila, ističe se u izjavi.

Zaključno u izjavi konstatira da taj projekt ne pridonosi opskrbljenosti Hrvatske naftom, nego promiče strani interes, te prihvaća rizik izlijevanja nafte na kopnu, ili na moru, kao i uništavanja ekosustava i biološke raznolikosti Jadranskog mora. Zbog toga Komisija, kako se napominje, očekuje da hrvatske vlasti prekinu stanje neizvjesnosti i nezakonitosti oko ovog potencijalno veoma opasnog projekta, tako da odustanu od njega i objave to hrvatskoj javnosti i stranim partnerima. U javnom bi interesu bilo, kad bi hrvatske državne vlasti upravo povodom ovog slučaja pokrenule inicijative kod jadranskih država, da se jedinstveno bogatstvo Jadranskog, malog i zatvorenog mora, efikasno i trajno zaštiti tako, da se što prije za nj zatraži i dobije od specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda, Međunarodne pomorske organizacije, status posebno osjetljivog morskog područja, stoji, uz ino, u izjavi predsjednika Komisije "Justitia et pax" msgr. Vlade Košića, pomoćnoga biskupa zagrebačkog.

Hrvatski biskupi na 31. plenarnom zasjedanju od 10. do 13. listopada u Splitu, izrazili veliku zabrinutost zbog neriješenog pitanja prijevoza nafte koji prijeti uništenjem Jadranskoga mora što bi za Hrvatsku značilo nenadoknadiv gubitak. Biskupi su tada zatražili od svoje komisije "Justitia et pax" da se obrati hrvatskim vlastima i javnosti u svezi s tim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙