FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: žalbena rasprava završena izjavama Tute i Štele

DEN HAAG, 18. listopada 2005. (Hina) - Izjavama Mladena Naletilića Tutei Vinka Martinovića Štele, u kojima su zanijekali krivnju za zločineza koje su osuđeni te izrazili sućut ratnim stradalnicima, u utorak jeu Haškom sudu (ICTY) završena dvodnevna rasprava u žalbenom postupkupokrenutom nakon što su 31. ožujka 2003. osuđeni na 20, odnosno 18godina zatvora, zbog progona Bošnjaka na području Mostara i Jablanice1993. godine.
DEN HAAG, 18. listopada 2005. (Hina) - Izjavama Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, u kojima su zanijekali krivnju za zločine za koje su osuđeni te izrazili sućut ratnim stradalnicima, u utorak je u Haškom sudu (ICTY) završena dvodnevna rasprava u žalbenom postupku pokrenutom nakon što su 31. ožujka 2003. osuđeni na 20, odnosno 18 godina zatvora, zbog progona Bošnjaka na području Mostara i Jablanice 1993. godine.

Naletilić je istaknuo da ga se tereti kao zapovjednika Kažnjeničke bojne za zločine počinjene tijekom 1993. iako je on bio zapovjednik od osnivanja postrojbe do 15. kolovoza 1992., kada ga je naslijedio Mario Hrkač - Čikota.

Zanijekao je odgovornost za napade na sela Sovići i Doljani u travnju 1993,. maltretiranje zatvorenika u Heliodoromu i progon bošnjačkih civila iz zapadnog Mostara, za što je osuđen u prvom stupnju. Kazao je da zbog emfizema pluća i srčanih tegoba nije mogao sudjelovati u akcijama, da zatvore nije posjećivao te opisao više situacija u kojima je zarobljenike spasio od zlostavljanja.

"Moja duboka sućut svim obiteljima poginulih Srba, Muslimana i stranaca kojih je bilo dosta u Hercegovini. Želim izraziti saučešće i onima koji su prošli kalvariju progonstva", rekao je vidno rastreseni Naletilić u 20 minutnom govoru.

Zatraživši od sudaca da ga pogledaju u oči rekao je da on "nikada ne bi naredio niti izvršio izgon", te dodao da "ne traži milost".

Negirao je da je on zapovijedao HVO-om, rekavši da "nikada nije imao dobro mišljenje o HVO jer su ih zanimala odličja a ne borba".

Drugoptuženi Martinović, koji je u ratu bio zapovjednik jedne od postrojbi iz sastava Kažnjeničke bojne, pročitao je govor u kojem je izrazio "suosjećanje, poštovanje i žaljenje prema svakoj žrtvi rata, u kojem najviše stradaju mali i obični ljudi".

Istaknuo da "ne prihvaća osudu i ne želi odgovarati za djela koja nije počinio", jer nije "sudjelovao u ubojstvu za koje je osuđen, niti zlostavljao zarobljenike i koristio ih kao živi štit".

Rekao je da je osuđen na temelju lažnog iskaza svjedoka s psihičkim smetnjama, te da su se "hrvatske i bosanske tajne službe udružile da ga dovedu kako bi se prikrili pravi naredbodavci".

Naglasio je da je "bio običan vojnik u ratu koji se dogodio pred njegovom kućom".

"Osuđen sam na 18 godina jer nisam sklopio nagodbu s tužiteljem, jer nisam imao oko čega, nisam nikoga maltretirao ni ubio'', rekao je Martinović dodajući kako bi ga suci oslobodili kada bi on znao objasniti svoju ulogu u ratu u Mostaru, ali ne zna.

Požalio se da ga pogađa što je svrstan u isti rang s najtežim zločincima i "lažnim pokajnicima", koji se po njegovim riječima hvale svojim zločinima kada se vrate u pritvor poslije izricanja male kazne.

Kazao je da je u ratu učinio najbolje što je mogao da pomogne ljudima, te da vjeruje u Boga i čeke pravdenu presudu.

Branitelji su zatražili da se na temelju 40 žalbenih osnova, uglavnom vezanih uz pogrešno utvrđeno činjenično stanje kazna Naletiliću smanji sa 20 na najviše osam godina zatvora, dok je optužba zatražila da Žalbeno vijeće potvrdi prvu kaznu.

Martinovićeve obrana je na temelju neutvrđene namjere optuženika da krši Ženevske konvencije, i manjkavo utvrđenih činjenica kod ubojstva i zlostavljanja zarobljenika, zatražila oslobađajuću presudu dok je optužba zatražila da se kazna od 18 godina neznatno poveća, jer smatra da je pogrešno oslobođen od nekiih inkriminacija. Žalbene presuda očekuje se kroz tri do četiri mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙