FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hina obilježila 15. obljetnicu osnutka

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Stručnim skupom o agencijskomnovinarstvu u ponedjeljak je u Zagrebu obilježena 15. obljetnicaosnutka Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Stručnim skupom o agencijskom novinarstvu u ponedjeljak je u Zagrebu obilježena 15. obljetnica osnutka Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).

Skup su u Novinarskom domu pozdravnim riječima, nakon predsjednika Upravnog vijeća Hine Jadranka Crnića i glavnog tajnika Europske udruge novinskih agencije (EANA) Erika Nylena, otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, te izaslanik predsjednika Republike Siniša Tatalović.

Po riječima predsjednika Sabora, osnovna je zadaća Hine bila i ostala da svijetu bude pružena istinita slika o Hrvatskoj kakva zaista jest. Ocijenio je kako je Hina, rastući i razvijajući se usporedo s razvojem demokracije u Hrvatskoj, kroz 15 godina postala respektabilna novinska agencija.

"Postigli ste da vas u svojim izvješćima često citiraju vodeće svjetske novinske agencije", ustvrdio je Šeks. Podsjetio je i da je usvajanjem novog Zakona o Hini, prije četiri godine, agenciji zajamčena uređivačka, organizacijska i poslovna neovisnost, čime je učinjen važan iskorak iz državne u samostalnu javnu ustanovu.

Utemeljenje Hine bio je događaj od iznimna značenja u povijesti hrvatskog novinarstva te jedan od važnijih navještaja onoga što se poslije dogodilo i na državno-političkom planu, razdruživanja bivše države i osamostaljenja Republike Hrvatske, istaknuo je izaslanik predsjednika Mesića.

Osnutak nacionalne novinske agencije ujedno je značio i raskid s ideološki motiviranim, a nerijetko i dirigiranim agencijskim novinarstvom, dodao je Tatalović.

Predsjednik Hinina Upravnog vijeća Jadranko Crnić kazao je da nacionalna novinska agencija danas kroz više desetaka općih i specijaliziranih servisa vijesti dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku emitira oko 400 originalnih naslova s više od 100 tisuća riječi. Hinine vijesti dnevno prima oko 500 korisnika u zemlji i svijetu, a agencija pruža i multimedijske usluge, ima svoj fotoservis i elektroničku bazu (EVA) s oko milijun i pol dokumenata. Uz vlastite izvore, za izradu informativnih servisa koristi i usluge desetak svjetskih agencija, te većeg broja baza podataka, istaknuo je Crnić.

Ravnatelj Hine Mirko Bolfek smatra da bi Hrvatska izvještajna novinska agencija u budućnosti jednim dijelom i dalje trebala poslovati kao neprofitna javna ustanova, ali se istovremeno okrenuti novim projektima u koje bi poslovni partneri mogli ulagati znanje i novac.

Podsjetivši da su osnovne zadaće Hine što potpunije udovoljavanje temeljnim informativnim potrebama javnosti Bolfek je ustvrdio da su u uvjetima komercijalizacije medija troškovi ozbiljne agencijske informacije ostali vrlo visoki, iako im, istovremeno, komercijalna vrijednost pada. Stoga nacionalna novinska agencija tržištu treba izložiti projekte temeljene na novim tehnologijama i potrebama koji, iako postoje, do sada nisu razvijeni do isplative razine zbog pomanjkanja kadrovskih ili financijskih potencijala, smatra Bolfek.

Za novinsku agenciju pritom je od neprocjenjive važnosti i pitanje pravne zaštite servisa vijesti, čime se osigurava poslovno okruženje koje agencijama omogućuje ispunjenje zadaća, mišljenja je glavni tajnik Europske udruge novinskih agencija Erik Nylen.

Bitno je da zakonska zaštita intelektualnog vlasništva na svim razinama prizna intelektualni i financijski ulog koji su novinske agencije učinile u prikupljanju svih vrsta vijesti, kazao je Nylen, dodajući kako neovlašteno korištenje agencijskih servisa u najvećoj mjeri potkopava njihovo poslovanje.

Direktor Informativne katoličke agencije (IKA) Anton Šuljić smatra da unatoč dodatnim izazovima, koje se agencijama nameću iz svijeta komercijalizacije, temeljne pretpostavke za takav oblik novinarstva i dalje trebaju ostati istinitost, objektivnost, pouzdanost te da korektnost i dalje treba prethoditi brzini.

Predstavnik STINE, jedine privatne novinske agencije u Hrvatskoj, smatra da bi se agencije, posebno one financirane od države u većoj mjeri trebale posvetiti praćenju civilnog društva. Smatra da bi taj sektor također trebao imati specijalizirani servis i novinare, iako mediji u to sada nisu spremni ulagati.

Direktor Austrijske novinske agencije (APA) Wolfgang Vyslozil svoje je izlaganje posvetio neovisnim novinskim agencijama. Po njegovim riječima, takvih je agencija u EU trenutno oko 50 posto, a prije posljednjeg proširenja, odnosno pristupanja tranzicijskih zemalja bilo ih je čak 70 posto. U najvećem broju zemalja vlasništvo su novinskih izdavača.

Zadruga u vlasništvu medija trebala je postati i slovenska agencija STA. Ipak, zbog malog tržišta ta agencija i dalje opstaje uz pomoć države koja pritom omogućava i da siromašniji mediji mogu koristiti agencijske servise, rekao je direktor STA Igor Vezovnik.

Medijski stručnjaci na skupu su razgovarali i o medijskim trendovima i tržištu, dok je posljednji dio skupa "Hrvatsko agencijsko novinarstvo danas" bio posvećen načinu na koju Hinu vide njezini korisnici - elektronički i tiskani mediji, institucije te nevladine organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙