FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. obljetnica "Tigrova"

ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Svečanim postrojavanjempreživjelih pripadnika Jedinice za posebne namjene Ministarstvaunutarnjih poslova Rakitje u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitjupokraj Zagreba obilježena je u subotu 15. obljetnica ustroja tepostrojbe iz koje je nastala 1. gardijska brigada Hrvatske vojske,poznati "Tigrovi".
ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Svečanim postrojavanjem preživjelih pripadnika Jedinice za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova Rakitje u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju pokraj Zagreba obilježena je u subotu 15. obljetnica ustroja te postrojbe iz koje je nastala 1. gardijska brigada Hrvatske vojske, poznati "Tigrovi".

Postrojba je osnovana 5. listopada 1990., kada jedna skupina iz postrojbe prvih hrvatskih redarstvenika prelazi u bazu Rakitje, gdje se ustrojava kao Jedinica za posebne namjene MUP-a u rangu bojne.

Mnogi pripadnici te postrojbe bili su ili su još uvijek na visokim vojnim dužnostima u Hrvatskoj vojsci u Oružanim snagama RH.

Na svečanosti pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića te ministara obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića i Ivice Kirina, a u organizaciji udruge "Tigar 90./91.", položen je temeljni kamen na mjestu budućeg spomen-doma udruge te su položeni vijenci u znak sjećanja na poginule pripadnike "Tigrova" na spomen-obilježju u vojarni.

Izaslanik predsjednika Republike i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić, i sam jedan od zapovjednika u toj postrojbi, rekao je da su se nakon 15 godina okupili na obljetnici jedne postrojbe koja je preustrojena.

"Okupili smo se zbog vrijednosti koje je ova postrojba stvorila prije 15 godina i tijekom ovih 15 godina i koju su činili pripadnici iz svih dijelova naše domovine", naglasio je general zbora Lucić, te dodao kako su "rijetko koje postrojbe u svijetu imale toliko zadaća i toliki raspon kretanja kao što je ta postrojba imala u to vrijeme".

Čestitajući okupljenim pripadnicima Jedinice za posebne namjene tadašnjeg MUP-a, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg istaknuli su kako se uloga i djela hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ne smiju prepustiti zaboravu. Također, ukazali su i na potrebu ispravljanja svih nepravdi prema hrvatskim braniteljima.

Okupljenim pripadnicima "Tigrova" obljetnicu su čestitali i pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Darko Beštek te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙