FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hina obilježava 15. godišnjicu osnutka

ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska izvještajna novinskaagencija (Hina) u ponedjeljak će stručnim skupom o trenutnom stanju,trendovima i izazovima u agencijskom novinarstvu obilježiti 15.godišnjicu osnutka.
ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) u ponedjeljak će stručnim skupom o trenutnom stanju, trendovima i izazovima u agencijskom novinarstvu obilježiti 15. godišnjicu osnutka.

Na skupu će o profesionalnim i tržišnim izazovima te medijskim trendovima, uz čelnike nacionalne novinske agencije, govoriti stručnjaci i predstavnici agencija susjednih zemalja te domaćih agencija IKE i STINE.

Treći dio skupa "Hrvatsko agencijsko novinarstvo danas" posvećen je načinu na koju Hinu vide njezini korisnici - elektronički i tiskani mediji, institucije te nevladine organizacije. Skup će pozdravnim riječima, nakon predsjednika Hinina Upravnog vijeća Jadranka Crnića i glavnog tajnika Europske udruge novinskih agencije (EANA) Erika Nylena, otvoriti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te izaslanik predsjednika Republike Siniša Tatalović.

Hina je utemeljena zakonom od 26. srpnja 1990. u Zagrebu, a prvu je vijest emitirala 18. kolovoza iste godine. U studenome 2001. Hrvatski sabor prihvatio je novi Zakon o Hini kojim je agencija iz državne preustrojena u samostalnu javnu ustanovu i neovisni javni medij.

Petnaest godina nakon osnutka kroz desetak servisa na hrvatskom i engleskom jeziku Hina dnevno emitira oko 400 naslova s više od 100 tisuća riječi, koje prima oko 500 korisnika u Hrvatskoj i svijetu. Uz opće servise vijesti koji pokrivaju događaje iz Hrvatske i svijeta, politike, gospodarstva, sporta, kulture, znanosti i ostalih područja, Hina korisnicima pruža multimedijalne usluge, foto-servis (FAH) i elektroničku bazu (EVA) s više od milijun i pol podataka.

Nacionalna novinska agencija danas ima ukupno 160 zaposlenih, od toga oko 130 novinara i urednika te stotinjak vanjskih suradnika u Hrvatskoj i svijetu.

Prema odredbama novoga zakona, Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. Istodobno, zakonom je predviđeno da ne smije doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙