FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena deseta obljetnica pogibije generala Andrije Matijaša Pauka

MARINA/POZORAC,9. listopada 2005.(Hina) - Polaganjem vijenaca i misomzadušnicom danas je u Pozorcu pokraj Marine obilježena desetaobljetnica pogibije legendarnog dozapovjednika i jednog od osnivača 4.gardijske brigade stožernog generala Andrije Matijaša - Pauka.
MARINA/POZORAC,9. listopada 2005.(Hina) - Polaganjem vijenaca i misom zadušnicom danas je u Pozorcu pokraj Marine obilježena deseta obljetnica pogibije legendarnog dozapovjednika i jednog od osnivača 4. gardijske brigade stožernog generala Andrije Matijaša - Pauka.

Na mjesnom groblju u Paukovu rodnom Pozorcu vijence su na njegovo posljednje počivalište, uz članove obitelji, u nazočnosti mnogobrojnih mještana, prijatelja, suboraca i poštovatelja, položili izaslanik ministra obrane državni tajnik Mate Raboteg, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice branitelja Darko Beštek te izaslanik Glavnog stožera oružanih snaga zapovjednik 4. korpusa HV general Mate Obradović.

Državni tajnik Raboteg istaknuo je veliku ulogu koju je pokojni Matijaš imao u osnivanju legendarne "četvrte", posebno njezinih oklopnih jedinica kojima je zapovijedao.

"Obilježavanje obljetnice njegove pogibije danas ima posebno značenje u ozračju početka pregovora o pridruživanju EU, čega ne bi bilo da nije bilo ljudi poput Pauka", kazao je Raboteg.

Vijenac su položili i članovi udruge "Viribus Unitis" među kojima su bili i umirovljeni generali Ljubo Ćesić Rojs i Damir Krstičević, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade.

"Pokojni Andrija Matijaš bio je jedan od najvećih legendi Domovinskog rata, vođa i učitelj kojega su suborci s povjerenjem slijedili. Uvijek je nastojao biti u prvim redovima, kako bi zaštitio svoje mladiće, a tako je i poginuo na oklopnjaku, posljednjeg dana rata", kazao je Krstičević.

Počast Pauku odali su i predstavnici 4. gardijske brigade, koja nosi ime "Pauci", te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Splitsko - dalmatinske županije, grada Trogira, općina Marina, Seget i Okrug te HDZ-a.

General Andrija Matijaš Pauk ubijen je u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić Grad, u BiH, 9. listopada 1995. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙