FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: obrazovani su iseljenici pomoć ali i gubitak za matične zemlje

WASHINGTON, 24. listopada 2005. (Hina/dpa) - Radnici na privremenomradu širom svijeta pomažu matičnim zemljama u borbi protiv siromaštvaali iseljavanje obrazovanih pojedinaca istodobno predstavlja velikudilemu, zaključili su autori studije Svjetske banke pod naslovom"Migracija, doznake i iseljavanje", objavljene u ponedjeljak uWashingtonu.
WASHINGTON, 24. listopada 2005. (Hina/dpa) - Radnici na privremenom radu širom svijeta pomažu matičnim zemljama u borbi protiv siromaštva ali iseljavanje obrazovanih pojedinaca istodobno predstavlja veliku dilemu, zaključili su autori studije Svjetske banke pod naslovom "Migracija, doznake i iseljavanje", objavljene u ponedjeljak u Washingtonu.

Ukupna vrijednost novčanih doznaka u cijelom svijetu dosegnula je u ovoj godini 225 milijardi dolara a u mnogim su zemljama upravo te doznake najveća stavka u rubrici prihoda u stranim valutama, upozoravaju autori studije, ukazujući na podatak da ukupno 200 milijuna ljudi danas ne živi u zemljama u kojima su rođeni.

Doznake članova obitelji koji rade i žive u inozemstvu ublažavaju najteže siromaštvo ali "masovni egzodus" istodobno predstavlja veliku dilemu budući da, primjerice, osam od 10 Haićana i Jamaićana sa sveučilišnom diplomom danas živi u inozemstvu. Iz nekih je zemalja u međuvremenu iselilo više od 50 posto obrazovane radne snage, upozorava Svjetska banka.

Te zemlje hitno moraju ponuditi odgovarajuće poticaje kako bi obrazovanim ljudima ponudile perspektivu, zaključuju autori.

U mnogim su slučajevima godine obrazovanja ionako uludo potrošene jer se migranti ne mogu u novoj domovini baviti zanimanjem za koje su se školovali. Razloge toj pojavi valja tražiti u nižim obrazovnim standardima u matičnim zemljama i birokratskim preprekama koje otežavaju izdavanje dozvola za bavljenje određenom profesijom u inozemstvu.

Najveću korist od iseljavanja studenata iz zemalja u razvoju imaju Sjedinjene Države, konstatira Svjetska banka, procjenjujući da u slučaju povećanja broja studenata iz inozemstva na višim godinama fakulteta za 10 posto broj prijava patenata raste za 4,7 posto.

xgple ysbo

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙