FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različito kretanje europskih burzovnih indeksa

LONDON,FRNKFURT, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europski burzovniindeksi u petak su zabilježili različita kretanja, kako su s jednestrane dionice pritiskale zabrinutosti oko daljnjeg podizanja kamatnihstopa u SAD-u, dok su im s druge strane poticaj davale niže cijenenafte.
LONDON,FRNKFURT, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su zabilježili različita kretanja, kako su s jedne strane dionice pritiskale zabrinutosti oko daljnjeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u, dok su im s druge strane poticaj davale niže cijene nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao blagih 0,06 posto, na 5.268 bodova. Frankfurtski DAX indeks spustio se neznatnih 0,02 posto, na 4.949 bodova.

Europska i američka tržišta dionica posljednjih su dana bila pod pritiskom zbog straha da će američka središnja banka Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa u predvidivoj budućnosti te da će snažni podaci samo pojačati već prisutne zabrinutosti. Ulagače naime brine da bi daljnji rast kamatnih stopa u SAD-u mogao ugroziti ionako usporene aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Ulagači su svjesni da podaci ukazuju da se rast cijena energenata širi duž cijelog gospodarstva, a to pored visine zaduženosti američkih kućanstva i visokih cijena nekretnina utire put novim podizanjima kamatnih stopa", kazao je strateg u Facset JCF, Jean-Luc Buchalet.

Buchalet je kazao da će to pogoditi gospodarski rast i u SAD-u i u Europi, no dodao je da će rastuće cijene nafte u konačnici usporiti potražnju za naftom i postupno spustiti cijene na oko 50 dolara po barelu ili ispod toga do ljeta 2006.

Na strani značajnijih dobitnika isticao se britanski lanac hotela i kockarnica Hilton Group, čije su dionice skočile 11,2 posto nakon što je američki div Hilton Hotels Corp. potvrdio da je u pregovorima za kupnju hotela Hilton u Britaniji, za koju industrijski izvori kažu da bi mogao biti posao vrijedan 3,6 milijardi funta u gotovini kako bi se ponovno udružio brand Hilton nakon 41 godine.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,2 posto, na 13.420 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙