FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Mađarske i Slovenije potpisali "Kaposvarsku izjavu"

KAPOSVAR/ZAGREB/LJUBLJANA, 8. listopada 2005. (Hina) - Ministriunutarnjih poslova Madžarske, Slovenije i Hrvatske u subotu su uKaposvaru (Madžarska) na kraju dvodnevnog sastanka prihvatilizajedničku izjavu o mjerama protiv organiziranog kriminala i ilegalnihmigracija.
KAPOSVAR/ZAGREB/LJUBLJANA, 8. listopada 2005. (Hina) - Ministri unutarnjih poslova Madžarske, Slovenije i Hrvatske u subotu su u Kaposvaru (Madžarska) na kraju dvodnevnog sastanka prihvatili zajedničku izjavu o mjerama protiv organiziranog kriminala i ilegalnih migracija.

"Kaposvarskom izjavom", koju su potpisali ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Mađarske i Slovenije Ivica Kirin, Monika Lamperth i Dragutin Mate, usaglašeni su režimi kontrole državnih granica sa zahtjevom Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Troje ministara dogovorili su i skoro otvaranje jednog centra na granici Mađarske, Hrvatske i Slovenije za razmjenu podataka o ilegalnim migracijama i transgraničnom kriminalu kakav su lani osnovale Italija, Austrija i Slovenija.

Tijekom dvodnevnog sastanka u Kaposvaru ministri su razgovarali i o ideji da se pripadnicima mađarske policije dopusti da tijekom turističke sezone nazoče na hrvatskoj obali radi brze razmjene podataka o nositeljima organiziranog, gospodarskog i drugog kriminala. Takva suradnja mađarske s njemačkom policijom, rečeno je, pokazala se dobrom.

Ministri unutarnjih poslova zadužili su ravnatelje policija da za iduću turističku sezonu pripreme prijedloge sporazuma, pa već iduće turističke sezone hrvatska policija može očekivati na obali mađarske kolege, izjavio je Hini načelnik Kabineta ministra unutarnjih poslova Dražen Krtanjek.

Sastanak u Kaposvaru Krtanjek je ocijenio iznimno važnim i u diplomatskom smislu, jer je to prvi trilateralni sastanak nakon što je Hrvatska počela pristupne pregovore s Europskom unijom.

Nakon sastanka je slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate rekao za Slovenski radio da su Slovenija i Madžarska spremne Hrvatskoj pomoći svojim iskustvom u uspostavi šengenske granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙