FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snow zatražio od Kine još fleksibilniji valutni tečaj

TOKIO, 11. listopada 2005. (Hina/AP) - Američki ministar financija JohnSnow u utorak je zatražio od Kine da usvoji još fleksibilniji, tržišnoorijentirani valutni tečaj juana, pozdravivši i nedavni oporavakjapanskog gospodarstva.
TOKIO, 11. listopada 2005. (Hina/AP) - Američki ministar financija John Snow u utorak je zatražio od Kine da usvoji još fleksibilniji, tržišno orijentirani valutni tečaj juana, pozdravivši i nedavni oporavak japanskog gospodarstva.

Snow je doputovao u višednevni posjet azijskim zemljama i trenutno se nalazi u Japanu, a u Kini će provesti ostatak tjedna. Njegov posjet vremenski se podudario s bujanjem američkih trgovinskih manjkova i povećanih trgovinskih pritisaka u odnosima s te dvije azijske izvozne sile.

U Tokiju je Snow pozdravio korak Kine prema kidanju čvrste veze između juana i američkog dolara, no rekao je i da je potrebno učiniti više toga.

"Nestrpljivo očekujemo ispunjenje kineske obveze da se tržišnim silama omogući značajnija uloga u utvrđivanju vrijednosti kineske valute tijekom vremena", rekao je Snow na novinskoj konferenciji u američkom veleposlanstvu u Tokiju. Dodao je kako bi SAD želio da Kina nastavi tim putem.

U srpnju je Kina prekinula svoju desetljeće dugu praksu vezivanja tečaja juana za dolar, izabravši umjesto toga vezivanje juana za košaricu valuta zemalja s kojima ima najrazvijeniju trgovinu. Istodobno, povisila je tečaj juana za 2,1 posto prema dolaru. No, otada je juan ojačao svega 0,3 posto prema dolaru.

Američki proizvođači procjenjuju da je juan podcijenjen nekih 40 posto, zbog čega je kineska roba jeftinija u SAD-u dok su američki proizvodi mnogo skuplji u Kini. To je po njihovim tvrdnjama najveći razlog golemom trgovinskom jazu između dvije države.

Američki poslovni čelnici nadaju se da će posjeta Snowa Kini ubrzati njezinu reformu valutnog mehanizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙