FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor na Kongresu Komisije za migracije Europske biskupske konferencije

STUBIČKE TOPLICE, 21. listopada 2005. (Hina) - Četrdesetak stručnjakaiz 20 europskih zemalja, sudionike Kongresa Komisije za migracijeEuropske biskupske konferencije, otvorenom sinoć u StubičkimToplicama, a na kojemu se raspravlja o migracijama s Istoka na Zapad sosvrtom na problem Roma, u ime hrvatske Vlade pozdravila je danaspotpredsjednica Jadranka Kosor.
STUBIČKE TOPLICE, 21. listopada 2005. (Hina) - Četrdesetak stručnjaka iz 20 europskih zemalja, sudionike Kongresa Komisije za migracije Europske biskupske konferencije, otvorenom sinoć u Stubičkim Toplicama, a na kojemu se raspravlja o migracijama s Istoka na Zapad s osvrtom na problem Roma, u ime hrvatske Vlade pozdravila je danas potpredsjednica Jadranka Kosor.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor prenijela je sudionicima pozdrave premijera Ive Sanadera te, uz ostalo, izrazila nadu da će rezultati ovoga kongresa pridonijeti i naporima europskih vlada u sagledavanju migracija kao transnacionalnog izazova s kojima se i Hrvatska sve više suočava.

Podsjetila je da Hrvatska ima bogato iskustvo migriranja, poglavito gospodarskih.

Po njezinim riječima, u državama europskog civilizacijskog prostora danas se posebna pozornost pridaje i tzv. ilegalnim migracijama, a organiziranost međunarodnog kriminala postavlja nove zahtjeve pred države i uvjetuje njihovu jaču suradnju, kako u pitanjima ilegalnih migracija, tako i u pitanjima zaštite ljudskih prava ilegalnih migranata.

Govoreći o migracijama, osvrnula se i na selidbe Roma, izražavajući zadovoljstvo što Europa posljednjih godina poduzima sustavnu antidiskriminacijsku politiku prema romskoj zajednici.

Istaknula je kako se hrvatska Vlada, zajedno s još osam europskih država, uključila u projekt "Desetljeće za Rome". S tim u vezi Vlada je u ožujku ove godine, rekla je Kosor, donijela i akcijski plan Desetljaća za uključivanje Roma 2005. - 2015., kojim želi na sustavan način pomoći Romima na četiri prioritetna područja - u obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i stanovanju.

Predsjednik Komisije za pastoralu Roma Hrvatske biskupske konferencije varaždinski biskup Marko Culej rekao je kako u Hrvatskoj živi oko 5000 Roma i to u 26 župa, te da se romska populacija sve manje seli, a sve više se pokušava integrirati u život ostalih vjernika, u čemu im Crkva uvelike pomaže.

Sedmi po redu kongres, na kojemu sudjeluju stručnjaci koji se bave problematikom migracija, među kojima su biskupi, svećenici, đakoni, časne sestre, te laici stručnjaci, traje do nedjelje, 23. listopada. Tog će dana, kako je najavljeno, zagrebački kardinal Josip Bozanić, zajedno sa inozemnim biskupima i svećenicima sudionicima kongresa, predvoditi koncelebriranu misu u zagrebačkoj katedrali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙