FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New York smanjuje rasvjetu zbog ptica selica

NEW YORK, 25. rujna 2005. (Hina/dpa) - Većina nebodera u New Yorksmanjuje jačinu osvjetljenja tijekom noći kako bi pomogli pticamaselicama koje tijekom proljeća i jeseni prelaze preko tog urbanogpodručja, izvijestili su mediji.
NEW YORK, 25. rujna 2005. (Hina/dpa) - Većina nebodera u New York smanjuje jačinu osvjetljenja tijekom noći kako bi pomogli pticama selicama koje tijekom proljeća i jeseni prelaze preko tog urbanog područja, izvijestili su mediji.

Ptice se uveliko zbune zbog toliko svijetla i stakla, pa svake godine u sudaru s neboderima ugiba oko 100 milijuna ptica.

"Ptice jednostavno ne vide staklo. Za njih to nije prepreka pa se nažalost zabijaju, a posljedice su smrtonosne", objasnio je ornitolog Daniel Klem.

Udruge za zaštitu životinja su zatražile od vlasnika stambenih, financijskih i poslovnih zgrada da na dobrovoljnoj osnovi smanje osvjetljenje u rujnu i listopadu te ponovo u travnju i svibnju, Odaziv je golem pa u New Yorku neboderi više ne svijetle kao božićna drvca. U susret pticama tako su izašle i sljedeće zgrade, sve odreda simboli New Yorka i velike turističke atrakcije: zgrada Chryslera, Rockefeller Center, the Citigroup Center, the Morgan Stanley Building i World Financial Center na Wall Streetu.

Empire State Building je to već učinio prije nekoliko desetljeća.

U vrijeme migracije, njujorškim područjem preleti oko pet milijuna ptica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙