FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: 12. prosinca "zeleno svjetlo" za početak pregovora s EU - veleposlanik

SARAJEVO,18. listopada(Hina) - Ministri vanjskih poslovazemalja-članica Europske unije mogli bi donijeti odluku o početkupregovora s Bosnom i Hercegovinom o stabilizaciji i pridruživanju nasastanku koji je zakazan za 12. prosinca, najavio je britanskiveleposlanik u Sarajevu Mathew Rycroft.
SARAJEVO,18. listopada(Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja-članica Europske unije mogli bi donijeti odluku o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom o stabilizaciji i pridruživanju na sastanku koji je zakazan za 12. prosinca, najavio je britanski veleposlanik u Sarajevu Mathew Rycroft.

Kako u utorak prenose svi važniji bosanskohercegovački dnevni listovi, Rycroft je u razgovoru s novinarima pojasnio kako točan datum za donošenje odluke o početku pregovora s BiH o stabilizaciji i pridruživanju ovisi o dogovorima unutar Europske komisije "a mi očekujemo da će to biti 12. prosinca".

"Čvrsto vjerujem da BiH sada ide pravim putem u EU iako nedovoljno brzo", kazao je britanski veleposlanik podsjećajući kako će BiH, kada uslijedi formalna odluka o početku pregovora, zapravo biti tamo gdje su Srbija i Crna Gora već danas.

Rycroft je ipak izrazio uvjerenje kako BiH može nadoknaditi izgubljeno vrijeme, tim prije što će se unutarnji problemi lakše rješavati što država bude bliža EU.

Istaknuo je međutim kako zaključenja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju neće biti sve dok optuženi za ratne zločine, za kojima traga Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), ne budu u Den Haagu.

Veleposlanik Rycroft je precizirao kako u slučaju BiH to znači uhićenje Radovana Karadžića.

Dužnosnici EU ranije su kazali kako se od SCG očekuje da osiguraju privođenje pravdi Ratka Mladića.

Britanski veleposlanik najavio je također kako će do kraja ovog mjeseca biti otvorena mogućnost podnošenja kandidature za novog Visokog predstavnika BiH jer Ashdownov nasljednik mora biti izabran što prije.

Kako ga citira "Oslobođenje", Rycroft je kazao da postoji plan po kojemu do prosinca 2006. godine sadašnje velike ovlasti Visokog predstavnika trebaju biti ukinute, a njegov ured (OHR) tada će biti pretvoren u ured posebnog predstavnika EU za BiH koji bi pomagao rješavanju političkih problema, no bez bilo kakvih izvršnih ovlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙