FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić održao bilateralni susret s predsjednikom BiH Ivom Mirom Jovićem

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - S visokim predstavnikommeđunarodne zajednice i darovanim Ustavom Bosna i Hercegovina nemapristupa Europskoj uniji i stoga danas BiH mora graditi pravedan mirkoji Daytonski mirovni sporazum nije omogućio, kazao je u petak uZagrebu predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Joviću zajedničkoj izjavi s predsjednikom Republike Stipom Mesićem.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - S visokim predstavnikom međunarodne zajednice i darovanim Ustavom Bosna i Hercegovina nema pristupa Europskoj uniji i stoga danas BiH mora graditi pravedan mir koji Daytonski mirovni sporazum nije omogućio, kazao je u petak u Zagrebu predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović u zajedničkoj izjavi s predsjednikom Republike Stipom Mesićem.

Teme bilateralnog sastanka Mesića i Jovića na marginama Croatia summita 2005. bili su ukupni gospodarski odnosi obiju zemalja koje treba unapređivati, poglavito gospodarski, rekao je u izjavi novinarima hrvatski predsjednik.

Njegov BiH kolega informirao je prisutne predsjednike, sudionike summita da se u prosincu obilježava 10. obljetnica Daytonskog sporazuma, ali da taj okvir danas više nije zadovoljavajući.

"Daytonski sporazum donio je najveće bogatstvo - prekid rata, ali nije omogućio pravedan mir i mi smo sada u fazi izgradnje pravednog mira, a to je Ustav BiH", kazao je Jović.

Ustav se mora mijenjati kako bi BiH dobila zakonodavstvo sukladno europskome što su učinile i sve zemlje koje su se 2004. pridružile Europskoj uniji, ocijenio je Jović.

"S visokim predstavnikom i darovanim ustavom Bosna i Hercegovina nema pristupa razgovorima o Europskoj uniji, naglasio je Jović.

Na zamolbu novinara da komentira slučaj osuđenog i odbjeglog bivšeg predsjednika HDZ-a Ante Jelavića, osuđenog za pronevjeru novca primljenog na ime pomoći iz susjedne Hrvatske, prvi čovjek BiH odgovorio je: "To je čisto stvar suda, zato nemam komentara".

Predsjednik Mesić drži, međutim, da je na potezu Hrvatska koja bi sa svoje strane trebala procesuirati "one koji su milijarde kuna davali u ruke onima koji su ih netransparentno trošili".

"Neka i oni odgovaraju za ono što su učinili", rekao je hrvatski predsjednik.

Pitanje novinara o tome da se HDZ BiH zauzima za treći entitet i etnički odvojene škole predsjednik Jović je nazvao "sramotnim".

Ako mislimo izgraditi jednakopravnu zajednicu u BiH, sva tri naroda moraju uživati jednaka prava, rekao je Jović.

"Sada Hrvati ta prava nemaju, zato vi iz medija pomozite da ih imaju", rekao je Jović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙