FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve izglednije podizanje kamatnih stopa u eurozoni

LONDON, 23. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč novim signalima izameričke središnje banke Fed o potrebi daljnjeg zaoštravanja monetarnepolitike, tečaj američkog dolara na svjetskim deviznim tržištimaprošloga je tjedna izgubio na snazi kako rastu izgledi za podizanjemkamatnih stopa i u eurozoni.
LONDON, 23. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč novim signalima iz američke središnje banke Fed o potrebi daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, tečaj američkog dolara na svjetskim deviznim tržištima prošloga je tjedna izgubio na snazi kako rastu izgledi za podizanjem kamatnih stopa i u eurozoni.

Do sredine tjedna dolar je dosegnuo najvišu razinu prema euru od početka srpnja, tako da se eurom trgovalo po 1,1876 dolara. U srijedu je tečaj dosegnuo i 116 jena, najviše u dvije godine. Bio je to njegov vrhunac tijekom uzleta u zadnjih šest tjedana, koji su potaknuli dužnosnici američke središnje banke jasno ukazavši na zabrinutosti oko rastućih energetskih troškova i s tim u vezi inflatorne spirale, signalizirajući da će kamatne stope u SAD-u i nadalje rasti.

Posljednji u nizu, potpredsjednik Feda Roger Ferguson kazao je u utorak da je porast cijena energenata nakon uragana Katrine i Rite pogoršao izglede za inflaciju no da gospodarski izgledi i nadalje ostaju solidnima. Njegove izjave uslijedile su nakon podatka o skoku proizvođačkih cijena u SAD-u tijekom rujna za 1,9 posto, najviše u zadnjih 15 godina. Ključna kamatna stopa u SAD-u sada je 3,75 posto.

Ipak, unatoč tim najnovijim izjavama iz Feda, neki analitičari smatraju da najnoviji uzlet tečaja dolara polako gubi na snazi kako je na tržištima već u njegovu cijenu uračunato dodatno zaoštravanje monetarne politike. "Što se tiče Feda, tržište pokušava ocijeniti koliko bi zaoštravanje monetarne politike trebalo uključiti u cijenu dolara. Jasno nam je da će kamatne stope rasti, no pitanje je kada će dosegnuti vrhunac ili kada će Fed pauzirati s njihovim podizanjem", kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg Rabobanka. "Prilično je velik otpor kod razine tečaja za euro od 1,19 dolara. Trebat će neko vrijeme dok tržište probije tu razinu", smatra Johan Javeus, valutni strateg SEB Merchant Bankinga.

Krajem tjedna, međutim, euro je dobio iznenadnu podršku kroz izjave glavnog ekonomista Europske središnje banke (ECB) Otmara Issinga. On je izjavio da središnje banke moraju biti "krajnje oprezne" u vezi s inflacijom, što je potaknulo špekulacije da će ECB prije ili kasnije podići kamatne stope u eurozoni. Njegovo upozorenje odjek je prošlomjesečnih izjava predsjednika ECB-a Jean-Claudea Tricheta, koji je upozorio da banka mora "vrlo budno pratiti" moguće inflatorne rizike.

"Riječ je o očitim, usklađenim nastojanjima da se prenese poruka. Postoji rizik da bi kamatne stope u eurozoni mogle porasti ove godine za 0,25 postotna boda", izjavio je Simon Derrick, valutni strateg Bank of New York. Trenutno ključna kamatna stopa u eurozoni iznosi 2,0 posto.

Euro je tako kraj tjedna dočekao na 1,195 dolara, jedan posto jači nego u tjednu ranije. Ojačao je i prema jenu, premašivši u jednom trenutku i 139 jena po prvi puta u zadnjih pola godine.

Većina analitičara očekuje i da se Bank of Japan oprezno počne spremati za zaoštravanje svoje ultra-popustljive monetarne politike a prvo podizanje kamatnih stopa očekuje se iduće godine.

Istodobno, zelena valuta ojačala je 0,6 posto prema švicarskom franku, završivši tjedan na 1,292 franka. Prema britanskoj funti nije se mijenjala, završivši tjedan na 1,768 dolara za funtu. u odnosu na jen ojačala je 1,6 posto, na 115,9 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙