FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kovačić: 204. brigada neće više prisustvovati obilježavanju obljetnica

VUKOVAR, 23. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udrugevukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar '91" Ivan Kovačićrekao je danas novinarima da predstavnici 204. brigade HV-a neće višeprisustvovati obilježavanju značajnih datuma u protokolu na razinidržave, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.
VUKOVAR, 23. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar '91" Ivan Kovačić rekao je danas novinarima da predstavnici 204. brigade HV-a neće više prisustvovati obilježavanju značajnih datuma u protokolu na razini države, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

"Na donošenje ovakve odluke primorani smo iz razloga što su se svi u Republici Hrvatskoj zaklinjali na Vukovar i branitelje 204. vukovarske brigade, a do danas je nisu priznali ni MORH, ni ostale državne institucije", poručio je Kovačić.

Takvu odluku, dodao je, donijeli su na sastanku u srijedu zapovjednici 204. brigade na razini bojni, a s njom se, kako je rekao, suglasio i posljednji ratni zapovjednik brigade Branimir Borković

Inače, 14. obljetnica ustroja 204. brigade HV-a, čije su postrojbe branile Vukovar tijekom tromjesečne bitke za taj grad 1991. godine, obilježena je danas polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, te misom za sve poginule u obrani Vukovara u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Organizator obilježavanja obljetnice je Hrvatska udruga vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar '91", čiji je predsjednik Ivan Kovačić u razgovoru s novinarima, izrazivši nezadovoljstvo nepriznavanjem statusa toj brigadi, uz ostalo rekao kako raspolaže tek usmenim saznanjima da je 204. brigadi dodijeljen status rezervne brigade dok njezini pripadnici traže da se brigadi prizna status ratne brigade.

Po njegovim riječima, na popisu 204. brigade nalazilo se nešto više od četiri tisuće branitelja od kojih je Vukovar branilo njih oko 2300, dok su se ostali nalazili na bojištima oko Vukovara.

Iako je programom obilježavanja godišnjice ustroja 204. brigade bilo predviđeno i otkrivanje spomen-ploče zapovjednog stožera 3. bojne 204. brigade na Trpinjskoj cesti, taj je čin odgođen za iduću godinu kada će se obilježiti 15. obljetnica ustroja. Tada će se uz ploču na zapovjednom mjestu 204. brigade postaviti i ploče na zapovjednim mjestima svih bojni te brigade.

Obilježavanju 14. obljetnice ustroja 204. brigade HV-a nazočni su bili i pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙