FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica Zapovjedništa Operativne grupe za Sisak i Baniju

SISAK, 18. listopada 2005. (Hina) - -Polaganjem vijenaca i odavanjempočasti poginulim hrvatskim braniteljima na gradskome grobljuViktorovcu u Sisku i kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću Udrugabranitelja Domovinskog rata - Operativna grupa za Sisak i Banijuobilježila je danas 14. obljetnicu Zapovjedništva Operativne grupeHrvatske vojske za to područje i prve vojno-oslobodilačke akcije.
SISAK, 18. listopada 2005. (Hina) - -Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na gradskome groblju Viktorovcu u Sisku i kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću Udruga branitelja Domovinskog rata - Operativna grupa za Sisak i Baniju obilježila je danas 14. obljetnicu Zapovjedništva Operativne grupe Hrvatske vojske za to područje i prve vojno-oslobodilačke akcije.

Ratni zapovjednik Operativne grupe HV-a za Sisak i Baniju, general bojnik Božo Budimir podsjetio je da je Operativna grupa HV-a sa sjedištem u Sisku ustrojena 1. listopada 1991. godine, kada je preuzela odgovornost za mostobran od 156 kilometara, najdulju crtu obrane u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Napomenuo je da je Operativna grupa imala sve obrambene postrojbe na tom bojištu, a ustrojena je po najvišim profesionalnim načelima te je 6. listopada godine 1991. zaustavila agresora u sve četiri zone odgovornosti na tom području.

General Budimir je istaknuo da je 7. listopada 1991. godine zaustavljen proboj mostobrana u petrinjskome Pokuplju, da je mostobran proširen pet kilometara i da je HV vratio pod nadzor mjesta Dumače i Farkašić. Nakon napada agresora na Farkašić u petrinjskome Pokuplju snage Operativne grupe HV-a za Sisak i Baniju oslobodile su oko 100 četvornih kilometara i osam naselja. Tada je agresoru napokon slomljena ofenzivna moć, što je bila prva velika pobjeda HV-a i hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, rekao je general bojnik Budimir.

Pobjeda u povijesnoj bitki za Farkašić, po generalovim riječima, bila je prva velika epizoda bitke za sisačko-moslavački mostobran. Podsjetio je da je od 12. do 14. prosinca 1991. godine agresor poražen u velikoj bitki za Svetu Katarinu, nakon koje je HV na toj bojišnici preuzeo strategijsku moć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙