FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren festival međimurske jabuke

SELNICA, 21. listopada 2005. (Hina) - Zamjenik međimurskog županaMladen Križaić danas je u jednoj od najsjevernijih hrvatskih općinaSelnici svečano otvorio Prvi festival međimurske jabuke, na kojemizlaže pedesetak proizvođača jabuka iz Međimurske županije.
SELNICA, 21. listopada 2005. (Hina) - Zamjenik međimurskog župana Mladen Križaić danas je u jednoj od najsjevernijih hrvatskih općina Selnici svečano otvorio Prvi festival međimurske jabuke, na kojem izlaže pedesetak proizvođača jabuka iz Međimurske županije.

Inicijativu su pokrenuli županijska Turistička zajednica, županijsko vodstvo i Osnovna škola "Selnica" koja je jedna od prvih u Hrvatskoj dobila naslov ekoškole.

Po riječima Marije Purić-Hranjec, predsjednice županijskog TZ-a, i dožupana Mladena Križaića, tom se dvodnevnom priredbom od autohtone međimurske jabuke nastoji stvoriti robna marka "Regina" i poboljšati županijsku turističku ponudu.

U Međimurju se, rečeno je, provodi nekoliko projekata kako bi taj kraj postao poznatim turističkim odredištem jer su mogućnosti brojne, poput vinske ceste, kušaonice vina i brojnih seoskih gospodarstava koja proizvode ekološke poljoprivredne proizvode, a svoj rad temelje na učenju začetnika ekološke proizvodnje dr. Rudolfa Steinera, rodom Međimurca.

U stručnom dijelu prvog festivalskog dana istaknuto je i da je potrebno integrirati proizvodnju jabuka po čemu, po riječima stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, prednjači hrvatski sjever.

Branko Jalšovec, ravnatelj selničke osnovne škole, naglašava da će ta ekoškola škola nastaviti tradiciju ekološke proizvodnje. U svojim nastavnim programima najavljuje da će pokušati povećati nasade za proizvodnju ekološki uzgojenih voćaka, za što mu je županijska vlast obećala potporu.

Djelatnici škole isto tako će uz obvezne nastavne programe poučavati djecu o ekološkoj proizvodnji jer, kako kažu, ekološka svijest počinje već u školi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙