FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara gubi na snazi, izjave Issinga podupiru euro

LONDON, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet tečaja dolaraizgubio je na snazi u petak na svjetskim deviznim tržištima, dok jeeuro dobio podršku u izjavama glavnog ekonomista Europske središnjebanke (ECB) Otmara Issinga.
LONDON, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet tečaja dolara izgubio je na snazi u petak na svjetskim deviznim tržištima, dok je euro dobio podršku u izjavama glavnog ekonomista Europske središnje banke (ECB) Otmara Issinga.

Do podneva je tečaj eura poskupio 0,6 posto prema dolaru, na 1,2046 dolara. Za toliko je poskupjela i britanska funta, dosegnuvši 1,7778 dolara. Japanski jen skuplji je otprilike 0,3 posto prema dolaru, koji stoji 115,11 jena. Švicarski franak ojačao je 0,9 posto, na 1,2835 franaka za dolar.

Issing je izjavio da središnje banke moraju biti "krajnje oprezne" u vezi s inflacijom, što je potaknulo špekulacije da će ECB prije ili kasnije podići kamatne stope u eurozoni.

Njegovo upozorenje odjek je prošlomjesečnih izjava predsjednika ECB-a Jean-Claudea Tricheta, koji je upozorio da banka mora "vrlo budno pratiti" moguće inflatorne rizike.

"Riječ je o očitim, usklađenim nastojanjima da se prenese poruka. Postoji rizik da bi kamatne stope u eurozoni mogle porasti ove godine za 0,25 postotna boda", izjavio je Simon Derrick, valutni strateg Bank of New York. Trenutno ključna kamatna stopa u eurozoni iznosi 2,0 posto.

Euro je danas ojačao i prema jenu, premašivši 139 jena po prvi puta u zadnjih pola godine, ostvarujući koristi od pada tečaja dolara prema jenu.

Time je završio najnoviji uzlet tečaja dolara, koji je u srijedu podignuo njegov tečaj na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema euru, te u zadnje dvije godine prema jenu, temeljen na očekivanju zaoštravanja američke monetarne politike. Tržište ne može podići tečaj dolara iznad psihološke razine od 1,19 dolara za euro i 116 jena, što je potaknulo njegove prodaje i korekciju tečaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙