FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na najvišoj razini prema jenu u 17 mjeseci

LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanja daljnjegzaoštravanja američke monetarne politike podigla su tečaj američkogdolara u srijedu na deviznim tržištima na najvišu razinu prema jenu uproteklih 17 mjeseci.
LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanja daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike podigla su tečaj američkog dolara u srijedu na deviznim tržištima na najvišu razinu prema jenu u proteklih 17 mjeseci.

Tečaj dolara poskočio je 0,7 posto prema jenu, na 114,6 jena. Dobio je i 0,5 posto na vrijednosti prema euru, kojim se trgovalo po 1,1984 dolara. Za toliko je dobio na vrijednosti i u odnosu na britansku funtu, koja vrijedi 1,7439 dolara, a tijekom trgovanja spustio se i ispod 1,74 dolara po prvi puta u zadnjih 11 tjedana.

U utorak objavljena zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed održanog 20. rujna pokazala je da je namjera središnje banke da drži inflaciju pod kontrolom te da će nastaviti podizati kamatne stope.

"Tržište je očekivalo oštre riječi u zabilješki i nije se razočaralo", kazao je Kamal Sharma, valutni strateg pri Bank of America. "Izgledi su da će dalje postupno jačati kamatne stope u SAD-u, što će biti pozitivno za dolar u idućim mjesecima".

Ključna američka kamatna stopa sada je 3,75 posto, prema 2,0 posto u eurozoni i blizu nula posto u Japanu. Nadalje, britanska središnja banka u kolovozu je snizila kamatne stope po prvi put u zadnje više od dvije godine, na 4,5 posto, a očekuje se i daljnje popuštanje monetarne politike kako usporava britanski gospodarski rast. To će smanjiti kamatni jaz između Britanije i SAD-a.

Istodobno, švicarski franak dosegnuo je tečaj od 1,2917 franaka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙