FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Voditelj Misije OESS-a i veleposlanici u zadarskom zaleđu

ZADAR, 19. listopada 2005. (Hina) - Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskojveleposlanik Jorge Fuentes, s dvadesetak veleposlanika i nižihdiplomatskih predstavnika akreditiranih u Hrvatskoj posjetio je usrijedu više sela u Zadarskom zaleđu te se upoznao s procesom obnovekuća i dinamikom povratka izbjeglica.
ZADAR, 19. listopada 2005. (Hina) - Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Jorge Fuentes, s dvadesetak veleposlanika i nižih diplomatskih predstavnika akreditiranih u Hrvatskoj posjetio je u srijedu više sela u Zadarskom zaleđu te se upoznao s procesom obnove kuća i dinamikom povratka izbjeglica.

Cilj posjeta je bio obavijestiti diplomate o radu misije na terenu te posvjedočiti se o pitanjima vezanima za mandat Misije.

Brojno izaslanstvo obišlo je mjesto Kašić u zadarskom zaleđu, zatim Smilčić, te Smoković.

Razgovarali su sa srpskim povratnicima te s naseljenim Hrvatima na tom prostoru.

Voditelj Misije OESS-a u RH veleposlanik Fuentes u izjavi novinarima rekao je da mu je izuzetno drago što su se diplomatski predstavnici odazvali u velikom broju i upoznali s procesom obnove i povratka.

"Zadovoljni smo sa suradnjom s hrvatskom Vladom i načinom na koji se odvija obnova i povratak ljudi. Želimo vidjeti što skoriji završetak tih procesa. Vjerujemo da će obnova biti dovršena do kraja 2006., kako bi Hrvatska bila potpuno spremna za ulazak u EU i kako taj ulazak ne bi bio opterećen problemima povratka", rekao je voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes.

U ime Europske komisije (EK) je nazočan bio šef delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert koji je rekao da je Komisija prilikom ocjene o početku pregovora Hrvatske s EU uzela u obzir i napredak u procesima obnove i povratka.

Osim suradnje s Haagom Hrvatska mora poduzeti sve da riješi pitanje povratka hrvatskih građana srpske nacionalnosti, rekao je Degert.

U ime Ministarstva mora, turizma, razvitka i obnove pomoćnik ministra Stanko Janjić izjavio je da je Hrvatska do sada obnovila 150.000 kuća od svršetka rata, a u tu obnovu je uloženo 15,5 milijardi kuna.

Posjetu izaslanstva OESS-a i diplomatskih predstavnika bili su nazočni i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji i predstavnici gradskih vlasti Benkovca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙