FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u Misiji OESS-a obilježio 30. godina

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska cijeni ulogu koju jeOrganizacija za europsku sigurnost i suradnju odigrala i dalje igra nanjezinom području ali i u široj regiji rekao je u četvrtak u Zagrebuhrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska cijeni ulogu koju je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju odigrala i dalje igra na njezinom području ali i u široj regiji rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je to rekao u govoru u prostorima Ureda Misije OESS-a u Zagrebu prigodom proslave 30. obljetnice summita u Helsinkiju kojim je započela Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji iz koje je potom izrastao OESS.

Posjet Misiji predsjednika Mesića prvi je posjet predsjednika jedne europske zemlje nekom Uredu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u povijesti.

Predsjednik Mesić izrazio je uvjerenje kako nam je monitoring OESS-a bio itekako potreban i izrazio zahvalnost onima koji su skretali pozornost na pojave ili trendove u Hrvatskoj koji nisu bili u skladu s europskim načelima i standardima.

"Ponovit ću ono što sam mnogo puta rekao sve reforme koje poduzimamo provodimo zbog sebe i naše budućnosti" rekao je Mesić.

Hrvatska je, prema riječima svojeg predsjednika danas u fazi u kojoj europska orijentacija jedan od prioriteta njezine vanjske politike.

"Stoga je i logično da i vrijeme monitoringa ide kraju" naglasio je Mesić, ali i dodao kako to ne znači slabljenje suradnje s OESS-om već će ta suradnja dobiti nove okvire i novi kvalitet.

"Ta će suradnja ostati jedna od bitnih komponenti političkog djelovanja RH u Europi" kazao je Mesić.

Govoreći o povijesti OESS-a Mesić je podsjetio da je u pripremi helsinškog summita jedan od najavljenih ciljeva bio podvlačenje crte ispod zbroja računa Drugog svjetskog rata. No, ocijenio je predsjednik Europska konferencija bila je više od toga i odigrala golemu ulogu u definiranju političkog prostora starog kontinenta i pravila koja u njemu važe.

"Sigurnost i suradnja bili su kontrapunkt konfrontaciji i sukobima, a to je bilo ono što je trebalo Europi i svijetu" naglasio je u govoru Mesić.

Za Hrvatsku je osobito važan aspekt djelovanja OESS-a proizašao iz Helsinkija je bio zaključak o nepromjenjivosti granica, koji je uz zaštitu ljudskih prava "temelj na kojem počiva ustroj današnje Europe".

Voditelj Misije OESS-a španjolski veleposlanik Jorge Fuentes zahvalio je Mesiću na povijesnom posjetu Misiji, našalivši se kako je to "vrhunac naše aktivnosti i sad možemo krenuti brzo prema dolje". Također je predsjedniku Republike čestitao na početku pregovora zaželjevši da bude što brži i da Hrvatska u EU bude prije kraja desetljeća.

Fuentes je naglasio kako je Misija iznimno dobro primljena u Hrvatskoj i od nositelja vlasti i od naroda, zahvalivši se na takvom tretmanu.

"Boravak u Hrvatskoj je privilegija za Misiju i nadam se da to nije jedini razlog zašto je ona tu tako dugo" rekao je u šali španjolski veleposlanik.

Veleposlanik Fuentes izrazio je uvjerenje kako će posao Misije ubuduće napredovati vrlo brzo i da će se njezin mandat "okončati u razumnom vremenu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙