FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevski Trg oslobođenja dobio ime po Izetbegoviću

SARAJEVO,19. listopada(Hina) - Jedan od središnjih gradskih trgova uSarajevu dobio je u srijedu ime po nekadašnjem predsjednikuPredsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, čime je ujednoobilježena druga obljetnica smrti neprikosnovenog bošnjačkogpolitičkog lidera koji je 18. listopada 2003. godine preminuo usarajevskoj bolnici od posljedica srčanog udara.
SARAJEVO,19. listopada(Hina) - Jedan od središnjih gradskih trgova u Sarajevu dobio je u srijedu ime po nekadašnjem predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, čime je ujedno obilježena druga obljetnica smrti neprikosnovenog bošnjačkog političkog lidera koji je 18. listopada 2003. godine preminuo u sarajevskoj bolnici od posljedica srčanog udara.

Dosadašnji Trg oslobođenja, odlukom Skupštine Sarajevske županije od 6. listopada, dobio je dvojni naziv i od srijede na njemu su postavljene table s nazivom Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.

Ranije najavljena kao tek jedna od manifestacija što će se organizirati u povodu obilježavanja obljetnice Izetbegovićeve smrti postala je središnjim događajem nakon što je odlukom Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna suspendirana odluka o davanju imena pokojnog predsjednika sarajevskoj zračnoj luci.

Dragovoljačke udruge poput "Zelenih beretki", koje čine bivši pripadnici Armije BiH, pozvale su svoje članove i simpatizere te sve građane Sarajeva da se u što većem broju okupe na ceremoniji preimenovanja Trga oslobođenja, no u zakazano vrijeme, unatoč lijepom vremenu, uz visoke bošnjačke političke dužnosnike predvođene članom Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem, tamo se našlo svega nekoliko stotina ljudi.

Sama ceremonija trajala je tek nešto više od desetak minuta.

Nakon izvođenja sadašnje himne BiH te ratne himne "Jedna si jedina", kratak govor održao je predsjednik županijske vlade Denis Zvizdić.

On je kazao kako protekle dvije godine čine sasvim dovoljnu povijesnu distancu da bi se objektivno moglo govoriti o Izetbegoviću i njegovu nasljeđu.

Davanje naziva gradskom trga po Izetbegoviću, Zvizdić je opisao sasvim primjerenom odlukom koja podsjeća na pokojnog predsjednika kao na "humanistu, državnika i vojskovođu".

"Nakon 500 godina Izetbegović je ovjerio politički identitet i državnu nezavisnost BiH", kazao je Zvizdić te dodao kako očekuje da sada uslijedi početak pravilnog čitanja nasljeđa što ga je Izetbegović ostavio iza sebe.

Nakon ceremonije preimenovanja Trga oslobođenja, uslijedilo je i obilježavanje završetka radova na turbetu izgrađenim nad Izetbegovićem grobom na groblju Kovači, gdje su uz njega pokopani i brojni pripadnici Armije BiH poginuli u ratu.

Tijekom dana u Narodnom pozorištu održana je i akademija na kojoj je o Izetbegoviću govorila ratna članica Predsjedništva BiH Tatjana Ljuić-Mijatović, dok su glumci čitali dijelove autobiografskih zapisa pokojnog predsjednika i izjave istaknutih osoba o njemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙