FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Ogorčenost i razočarenje odlukama ministara EU - tisak

SARAJEVO,5. listopada(Hina) - Naslovi i komentari puni razočarenja iogorčenja dominiraju u bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima i usrijedu, nakon odluke ministara vanjskih poslova Europske unije dapotaknu približavanje Hrvatske i Srbije i Crne Gore, a BiH zadrže naistom mjestu zbog odbijanja Republike Srpske da prihvati reformupolicije.
SARAJEVO,5. listopada(Hina) - Naslovi i komentari puni razočarenja i ogorčenja dominiraju u bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima i u srijedu, nakon odluke ministara vanjskih poslova Europske unije da potaknu približavanje Hrvatske i Srbije i Crne Gore, a BiH zadrže na istom mjestu zbog odbijanja Republike Srpske da prihvati reformu policije.

"Izgubljene su tri godine, a BiH je prokockala šansu", poručuje u srijedu velikim naslovom na prvoj stranici "Oslobođenje".

Unatoč nadanjima da bi se stanje moglo promijeniti a BiH do kraja godine ipak dobiti "zeleno svjetlo" za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, samo su rijetki među domaćim političarima uvjereni u takav rasplet događaja.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić drži kako se zemlja našla u ovakvoj situaciji zbog "političkih diletanata" koji su na vlasti u RS i koji "rade što god hoće".

"Dio krivnje je i na oporbi u RS koja djeluje politikantski, a početak i kraj svih problema je Ustav koji to omogućava", kaže Tihić.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić slaže se da je stanje iznimno ozbiljno pa poziva sve na dogovor.

"Ali ne možete skočiti preko ljestvice koja je previsoko postavljena", kazao je Bosić sarajevskom listu.

"Dnevni avaz" svojom naslovnicom u srijedu sugerira kako je ono što se sada zbiva iznimno opasno po cijelu BiH, a posebice po Bošnjake.

"Tko u Bruxellesu sprema novo Karađorđevo", postavlja ovaj list pitanje na prvoj stranici.

Podsjećajući kako je nakon odluka o Hrvatskoj i SCG, BiH sada ostala jedina zemlja u regiji bez ugovornih odnosa s EU, komentator ovog lista postavlja pitanje hoće li BiH ikada ući u Uniju.

Dio problema je u složenoj ustavnoj strukturi BiH u kojoj se "i odlazak u WC može proglasiti vitalnim nacionalnim interesom", no valja se pitati postoje li i zavjerenički dogovori kojima se bez rata nastavlja dogovor iz Karađorđeva a zemlja dovodi u stanje neproglašene, no očevidne podjele", sugerira "Avaz".

Sarajevski list dvoji oko toga kako je Hrvatska mogla napredovati ka EU i bez Gotovine u Den Haagu nazivajući to "opasnim presedanom" te podsjeća kako je smiješno govoriti da bi Srbija, primjerice, imala policiju koja je profesionalnija od one u BiH.

Krajnji rezultat je ipak taj da bi Hrvati odnosno Srbi preko putovnica susjednih zemalja uskoro mogli potpuno slobodno putovati po Europi i svijetu, dok će Bošnjaci biti izolirani, zaključuje "Avaz".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙