FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivanić: Ili početak pregovora s EU do kraja godine ili dvogodišnja odgoda

SARAJEVO,27. rujna(Hina) - Ne započne li Bosna i Hercegovina pregovores Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju tijekom naredna trimjeseca, na novu priliku za to morat će čekati najmanje godinu i pol amožda i dvije, izjavio je u utorak u Sarajevu ministar vanjskihposlova BiH Mladen Ivanić istaknuvši kako je stoga nužno što prijepostići dogovor o reformi policije na kojemu inzistira Europskakomisija.
SARAJEVO,27. rujna(Hina) - Ne započne li Bosna i Hercegovina pregovore s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju tijekom naredna tri mjeseca, na novu priliku za to morat će čekati najmanje godinu i pol a možda i dvije, izjavio je u utorak u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić istaknuvši kako je stoga nužno što prije postići dogovor o reformi policije na kojemu inzistira Europska komisija.

"Nikako ne bi bilo dobro da BiH ostane u ovako blokiranoj poziciji", kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Slovenije Dimitrijem Rupelom, koji je u jednodnevni posjet BiH doputovao u svojstvu predsjedatelja OESS-a.

Rupel je izjavio kako je tijekom razgovora sugerirao da se u BiH još jednom "dobro razmisli" o reformi policije, jer na ovaj dio Europe nitko neće čekati dok ne riješi svoje probleme.

Slovenski je šef diplomacije međutim zbunio novinare svojom tvrdnjom kako Europska unija i nema neko posebno stajalište o posljedicama koje proistječu iz odluke vlasti Republike Srpske da ne prihvate reformu policije.

"Nije mi to poznato", odgovorio je Rupel na novinarsko pitanje o kaznama EU dovodeći tako u pitanje tvrdnju voditelja izaslanstva Europske komisije u BiH Michaela Humhpreysa da su predstavnici trojke EU nedavno u New Yorku odbili susret s Ivanićem jer je njegova Partija demokratskog progresa (PDP) odbila podržati reformu policije.

Humphreys je prošlog tjedna izrijekom ustvrdio kako je to pokazatelj sankcija koje su već na djelu zbog propasti reforme policije.

Za Rupelovu zbunjujuću tvrdnju odmah se "uhvatio" i Ivanić ustvrdivši kako je pokušaj nametanja sankcija dužnosnicima iz RS zapravo želja "nekih u Sarajevu", a ne odluka iza koje stoji EU.

Ivanić je također kazao kako osobno želi da se problem reforme policije riješi što prije te da je spreman predložiti kompromisno rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve zainteresirane.

O potankostima takvog rješenja odbio je međutim govoriti u utorak istaknuvši kako će to učiniti tek ukoliko se uvjeri da postoji spremnost za prihvaćanje njegove ponude.

Ivanić također nije želio posebice komentirati zahtjeve Srpske demokratske stranke (SDS) da joj se PDP pridruži u osudi Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) zbog financijskog kažnjavanja.

Ministar vanjskih poslova BiH drži kako je to stvar koju trebaju međusobno riješiti glavne članice vladajuće koalicije, koju uz SDS čine i Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Ivanić je međutim potvrdio kako aktualno stanje u Vijeću ministara BiH smatra neodrživim, tim prije što se vlada u protekla tri mjeseca sastala tek tri do četiri pita raspravljajući samo o formalnim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙