FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: reagiranja na odluke iz Luxembourga

SARAJEVO,4. listopada(Hina) - Javnost u Bosni i Hercegovini sprimjetnim je razočarenjem dočekala posljednje vijesti s ministarskogsastanka Europske unije u Luxembourgu jer one europsku budućnost tezemlje još jednom dovode u pitanje pa su informacije o početkupregovora Hrvatske s Unijom tek jedva registrirane.
SARAJEVO,4. listopada(Hina) - Javnost u Bosni i Hercegovini s primjetnim je razočarenjem dočekala posljednje vijesti s ministarskog sastanka Europske unije u Luxembourgu jer one europsku budućnost te zemlje još jednom dovode u pitanje pa su informacije o početku pregovora Hrvatske s Unijom tek jedva registrirane.

Sarajevski dnevni listovi u utorak bilježe uglavnom da je Carla del Ponte potvrdila punu suradnju Hrvatske s Haaškim tribunalom.

"Dnevni avaz" prenosi ocjenu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kako se sada ponovo može kalkulirati o ulasku u EU 2008. godine iako još uvijek predstoji veliki pregovarački posao.

"Oslobođenje" tome dodaje izjavu premijera Ive Sanadera kako trajna i čvrsta suradnja s Tribunalom ostaje obveza Hrvatske kao pravne države.

Banjalučke "Nezavisne novine" ističu kako su se i Hrvatska i Turska zajedno našle pred vratima Unije te da je u slučaju Zagreba presudila ocjena Carle del Ponte o punoj suradni.

Prvim strancima dnevnih listova u BiH u utorak ipak dominiraju razočaravajući naslovi u kojima se citira izjava ministara vanjskih poslova EU da ta država neće biti u prilici započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju zbog odbijanja vlasti Republike Srpske da prihvate reformu policije.

Važnost te odluke posebnom su izjavom istaknuli i najviši dužnosnici međunarodne zajednice u BiH upozorivši vlasti RS da imaju samo još nekoliko dana za razmišljanje o tome hoće li krenuti ka Europi ili će se suočiti s potpunom izolacijom.

U četvrtak će zasjedati Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji bi mogao donijeti odluke o kaznenim mjerama kojima će se sankcionirati postupci vlasti bosanskih Srba.

"Avaz" u utorak na naslovnici sugerira kako je sada u pitanju i sami opstanak Republike Srpske.

Vlasti u Banja Luci, čini se, za sada nisu dovoljno ozbiljno shvatili što se zapravo zbiva. Sa sjednice Vlade RS održane u ponedjeljak tako je objavljeno priopćenje u kojemu se navodi kako će se od Europske komisije tražiti još jedno pojašnjenje o tome što zapravo znači prihvaćanje načela o reformi policije na kojima Bruxelles inzistira.

Bošnjački političari drže pak kako je sadašnja situacija nečuvena te da je BiH čak u situaciji poput one iz 1992. godine.

Predsjednik Stranke za biH Safet Halilović, ujedno i član Vijeća ministara BiH, kazao je kako se iz Beograda vrši utjecaj na RS čime se cijela BH drži u poziciji taoca.

"Mislim da to zemljama u Europi nije nepoznato i ukoliko se doista misli provoditi takva politika, onda je to doista skandalozno i jedna od nepravdi što sliče na onu iz 1992. godine", kazao je Halilović.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović drži pak kako je došlo vrijeme za institucionalne kaznene mjere prema RS.

"Te sankcije moraju biti takve da RS više ne bude u poziciji držati BiH kao taoca na njenom europskom putu", izjavio je Džaferović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙