FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Stjepana Radića "Savremena Evropa"

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Drugo izdanje knjige hrvatskogapolitičara i pisca Stjepana Radića "Savremena Evropa ilikarakteristika evropskih država i nacija", koju je nakladnik Pan Liberobjavio u povodu stote obljetnice prvoga izdanja, predstavljeno jevečeras u zagrebačkome Kulturno informativnom centru (KIC).
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Drugo izdanje knjige hrvatskoga političara i pisca Stjepana Radića "Savremena Evropa ili karakteristika evropskih država i nacija", koju je nakladnik Pan Liber objavio u povodu stote obljetnice prvoga izdanja, predstavljeno je večeras u zagrebačkome Kulturno informativnom centru (KIC).

Riječ je o pretisku i naslovu prema izvorniku, objasnio je Pan Liberov glavni i odgovorni urednik Anđelko Milardović. Bez obzira na to što je knjiga ponovno otisnuta prije no što su otvoreni pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom, Milardović smatra da je njezino objavljivanje relevantno u društveno-političkom i kulturološkom smislu.

Knjiga se sastoji od dva dijela - prvi govori o pojmu Europe i njezinim elementima, a drugi dio o četiri područja europske kulture koja su, po Radiću, romansko sentimentalno (umjetničko), germansko intelektualno (znanstveno), anglosaksonsko materijalno (tehničko) te slavensko moralno kulturno područje.

U Radićev pojam Europe uključena su i stajališta da se zemljopisne granice Europe ne poklapaju s s njezinim kulturnim granicama i da kulturne granice transcendiraju zemljopisne te da je kršćanstvo kulturno naslijeđe Europe.

Da je Radić doista bio svojevrstan vizionar potvrdila je Branka Boban, znanstvena suradnica Zavoda za hrvatsku povijest zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Naime, podsjetila je, Radić je još daleke 1905. vjerovao da će jednoga dana biti stvorena i politička federacija europskih država, a ne samo gospodarska i kulturna zajednica.

I dok je Radićeva politička djelatnost mnogima poznata, većina ljudi ne zna kako je on autor brojnih znanstveno-stručnih i popularnih radova, podsjetila je Boban.

Istaknula je da bi se, ako pokušamo sažeti stajališta koja je zastupao u svom spisateljskom opusu, moglo reći da je Radić smatrao da moraju biti povezani ljudska i nacionalna prava i demokracija.

Znanstveni novak Centra za politološka istraživanja Davor Pauković podsjetio je da je razdoblje od 1902. do 1911. bilo vrijeme Radićeva najproduktivnijega spisateljskog stvaralaštva. Dodao je da knjigu "Savremena Evropa" Radić piše kako bi hrvatska javnost mogla steći uvid u to što je Europa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙