FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvojezično izdanje knjige Williama H. Hadowa "Hrvatski skladatelj Josip Haiden"

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Dvojeziečno englesko-hrvatsko izdanjeknjige muzikologa Williama H. Hadowa "Croatian Composer Joseph Haydn -Hrvatski skladatelj Josip Haiden" objavili su zagrebački nakladnici E.Čić i Udruga Hrvatska - Irska.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Dvojeziečno englesko-hrvatsko izdanje knjige muzikologa Williama H. Hadowa "Croatian Composer Joseph Haydn - Hrvatski skladatelj Josip Haiden" objavili su zagrebački nakladnici E. Čić i Udruga Hrvatska - Irska.

To je prvi hrvatski prijevod knjige (159 str.) koja je objavljena 1897. u Oxfordu, a ponovno pretiskana 1972. u New Yorku. Knjigu je na hrvatski jezik preveo Vlatko Ante Bilić.

Gradivo za knjigu Hadow je prikupio u tijeku boravka u Hrvatskoj, nakon susreta s hrvatskim muzikologom Franjom Kuhačem. Po njegovim riječima već je Kuhač zapazio da hrvatske pučke popijevke posjeduju sva obilježja zapažena kao razlikovni elementi u Haidenovim melodijama.

Mnoga od njih Haiden je doista uporabio, a činjenice njegova rođenja i rodbinstva snažno dokazuju da je bio Hrvat, dodaje Hadow.

U drugom dijelu studije Hadow na notnim primjerima raščlanjuje Haidenovu glazbu koju uspoređuje s hrvatskom glazbenom baštinom.

Pogovor i komentare knjizi napisao je muzikolog Emil Čić. U pogovoru navodi novije radove o istraživanju Haidenova podrijetla, koji upućuju na hrvatsko okruženje njegova rođenja, krštenja i rodbinstva u austrijskom Gradišću.

Ser William H. Hadow (1859.-1937.), istaknuti engleski muzikolog i profesor na Oxfordu, objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Odgoj adolescenata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙