FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet dolara izgubio snagu

LONDON, 5. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Najnoviji uzlet tečajadolara na svjetskim deviznim tržištima u srijedu je izgubio snaguunatoč novim izjavama iz američke središnje banke Fed o potrebizaoštravanja monetarne politike, tako da se američka valuta spustila snajviše razine prema euru u zadnja tri mjeseca.
LONDON, 5. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Najnoviji uzlet tečaja dolara na svjetskim deviznim tržištima u srijedu je izgubio snagu unatoč novim izjavama iz američke središnje banke Fed o potrebi zaoštravanja monetarne politike, tako da se američka valuta spustila s najviše razine prema euru u zadnja tri mjeseca.

Do podneva je njegov tečaj oslabio 0,3 posto prema euru, koji iznosi 1,1963 dolara. U odnosu na jen spustio se 0,6 posto, na 113,6 jena. Ojačala je i britanska funta i to za pola posto, na 1,7656 dolara. Istodobno, švicarski franak dobio je 0,25 posto na cijeni, tako da se dolarom trguje po 1,2966 dolara.

Predsjednik podružnice Feda Anthony Santomero posljednji je od troje Fedovih dužnosnika koji su najavili planove središnje banke da nastavi s podizanjem kamatnih stopa, ustvrdivši da je zabrinut oko inflacije. Ranije u utorak sličnu zabrinutost iskazao je i predsjednik podružnice Feda u Dallasu Richard Fisher.

No, dolar nije uspio nastaviti nizati dobitke budući su ulagači odlučili konsolidirati svoje pozicije uoči ovotjednog ključnog podatka o američkoj zaposlenosti. Osim toga, analitičari ističu da je već mnogo dobrih vijesti ukalkulirano u cijenu dolara.

"Tečaj eura prema dolaru uporno je padao, pa su neki počeli oklijevati s novim niskim razinama. Također, postoji tehnička podrška za tečaj eura u visini 1,19 dolara", kazao je Johan Javeus, valutni strateg iz SEB Merchant Bankinga. Dodao je kako je sada u vezi dolara u fokusu podatak o zaposlenosti.

Nadalje, euru je pomogao i podatak o rastu uslužnog sektora u eurozoni tijekom rujna po najvišoj stopi u zadnjih 14 mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙