FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Lijevi centar bira premijerskog kandidata

RIM, 16. listopada 2005. (Hina) - U cijeloj Italiji u nedjelju ujutroje otvoreno ukupno 9.700 izbornih mjesta na kojima će birači lijevogcentra izabrati premijerskog kandidata koji će se sučeliti u svibnju2006. s premijerskim kandidatim desnog centra, sadašnjim premijeromSilviom Berlusconijem.
RIM, 16. listopada 2005. (Hina) - U cijeloj Italiji u nedjelju ujutro je otvoreno ukupno 9.700 izbornih mjesta na kojima će birači lijevog centra izabrati premijerskog kandidata koji će se sučeliti u svibnju 2006. s premijerskim kandidatim desnog centra, sadašnjim premijerom Silviom Berlusconijem.

Između sedam kandidata za Berlusconijeva protivnika najvjerojatniji je pobjednik na tim predizborima ili primarnima, kako ih se naziva, bivši predsjednik Europske unije Romano Prodi.

Izborna mjesta se zatvaraju u 22 sata i prvi neslužbeni rezultati bi se trebali znati nešto kasnije. Primarni izbori Saveza lijevog centra na kojima treba izabrati premijerskog kandidata za parlamentarne izbore 2006. novost su u Italiji. Riječ je o potpuno novoj inicijativi na nacionalnoj razini. Slična se inicijativa lijevog centra provela za izbor kandidata za predsjednika regije Puglia. Izabrani kandidat, Niki Ventola, komunist i deklarirani homoseksualac, zatim je na opće iznenađenje pobijedio i u regionalnim izborima i postao guverner regije Puglia.

To regionalno iskustvo sada se proširuje na cijelu Italiju, ali samo za lijevi centar, dok je na desnom centru Berlusconi kazao kako nema boljeg kandidata od njega. Čelnik Unije demokršćanskog centra (UDC) Marco Follini, koji je inzistirao na izboru premijerskog kandidata i u desnom centru, u subotu je podnio ostavku na svoj položaj pošto mu ta inicijativa nije podržana ni u njegovoj stranci, a nekmoli u ostalim strankama vladine većine.

Glasovanju za izbor premijerskog kandidata oporbenog lijevog centra moći će pristupiti bilo koja građanka i građanin koji namjeravaju potpisati Projekt Unije i uplatiti prilog od najmanje 1 eura. Moći će glasovati i strani državljani koji najmanje tri godine žive i rade u Italiji, kao i svi talijanski građani u inozemstvu koji imaju pravo glasovanja i za talijanski parlament. Izborni listići Talijana u inozemstvu i potrebna dokumentacija morat će stići na naznačeno biračko mjesto unutar 22 sata 16. listopada 2005.

Kandidati na tim izborima unutar lijevog centra su: Fausto Bertinotti, čelnik Komunističke obnove; Antonio Di Pietro, čelnik Italije vrijednosti; Ivan Scalfarotto, neovisni kandidat; Simona Panzino, aktivistica Actiona - udruge rimskih neposlušnika koja se bori za pravo na stan; Alfonso Pecoraro Scanio, čelnik Zelenih; Romano Prodi, čelnik Unije i bivši predsjednik Europske komisije i Clemente Mastella, čelnik stranke centra UDEUR.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙