FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uvjerljiva pobjeda desnice u Poljskoj

VARŠAVA, 26. rujna 2005. (Hina) - Pobjednik nedjeljnjih parlamentarnihizbora u Poljskoj je stranka desnice Pravo i pravednost, objavila je uponedjeljak Državna izborna komisija nakon što je pregledano 90 postoglasačkih listića, tako da će ta stranka formirati novu vladu.
VARŠAVA, 26. rujna 2005. (Hina) - Pobjednik nedjeljnjih parlamentarnih izbora u Poljskoj je stranka desnice Pravo i pravednost, objavila je u ponedjeljak Državna izborna komisija nakon što je pregledano 90 posto glasačkih listića, tako da će ta stranka formirati novu vladu.

Stranka Pravo i pravednost dobila je, prema nepotpunim podacima, 26,8 posto glasova, odnosno 152 od 460 mjesta u parlamentu. Njihov koalicijski partner, Građanska platforma dobila je 24 posto glasova i 133 mjesta u parlamentu.

Najjača stranka buduće oporbe je stranka ljevice Samoobrana s gotovo 12 posto glasova a iza njih je Savez demokratske ljevice s 11 posto glasova. Izborni prag od 5 posto prešle su i stranka krajnje desnice Liga poljskih obitelji s 8 posto i Poljska seljačka stranka s blizu 7 posto glasova. U parlament su ušla i dvojica zastupnika njemačke manjine.

Predsjednik stranke Pravo i pravednost Jaroslaw Kaczynski, koji će vjerojatno biti i budući premijer, zahvalio je biračima i rekao da su se oni koji žele promjene "pokazali odlučnom većinom".

Analitičari u Poljskoj predviđaju da će dogovori o sastavu nove vlade trajati dugo i da će se čekati rezultat predsjedničkih izbora zakazanih za 9. listopada.

Obje članice vladajuće koalicije imaju svoje predsjedničke kandidate. Lech Kaczynski, brat predsjednika stranke Prava i pravednosti Jaroslawa, kandidat je te stranke, a Donald Tusk Građanske platforme.

Ako Lech Kaczynski pobijedi, njegov brat Jaroslaw je najavio da će premijersko mjesto prepustiti nekome drugome iz svoje stranke.

Na izbore je u nedjelju izašlo 40 posto birača, što je najmanji odziv do sada. Poljski mediji ocjenjuju da je to znak nepovjerenja prema političarima kod velikog dijela birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙